Trygghet är för många svenskar en självklarhet. För alla är inte fallet så, undersökningen från BRÅ visar att tryggheten är mindre i tätbefolkade områden. Norrbottens inland har flera kommuner som hamnar högt på listan över huruvida trygga personerna känner sig.
Trots att norra Sverige är mer glesbefolkat finns det stora skillnader mellan hur trygga personerna känner sig. Ungefär 10 000 från Norrbotten har varje år deltagit i undersökningen som är gjord mellan 2017 och 2020.
Resultaten för polisregion nord som innefattar Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län, visar att kvinnors otrygghet att vistas ute på kvällarna har ligger på ungefär 26 procent, samtidigt som 11 procent av männen känner otrygghet.
Även andra brottstyper som bostadsinbrott, misshandel, personrån och sexuellt våld känner kvinnorna större oro för än männen varje år som undersökningen genomfördes.
Andra faktorer som bidrog till skillnader i tryggheten var bland annat ålder, inkomst, bakgrund och utbildningsnivå. Utrikesfödda, låginkomsttagare, unga och pensionärer var överrepresenterade att de känner otrygghet.
Samma tendenser finns över landet i stort. I undersökningen svarade 80 procent av männen att de känner sig trygga att vistas utomhus på kvällstid. För kvinnorna låg siffran på 64 procent. En tiondel av kvinnorna svarade att de inte går ut kvällstid på grund av den otrygghet de känner.