Pulverbrevet till länsstyrelsen var ofarligt

Tre personer satt under onsdagen isolerade efter att ett brev med vitt pulver skickats till Länsstyrelsen Norrbotten. Polisen bedömde dock innehållet i brevet som ofarligt.

Larmet om pulverbrevet inkom strax innan klockan tio på onsdagen.

Larmet om pulverbrevet inkom strax innan klockan tio på onsdagen.

Foto: Emmy Hillar

Norrbotten2023-03-29 15:32
undefined
Polis, räddningstjänst och ambulans kallades snabbt till platsen efter larmet om pulverbrevet.

Det var strax före klockan tio på onsdagen som länsstyrelsen tvingades spärra av delar av sina lokaler. Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

– Det har skickats ett brev med ett pulver till myndigheten. Det var tre personer som var i anslutning till det här arbetet och det var en person öppnade brevet, säger Anders Öhlund, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Norrbotten.

– De mår bra och uppvisar inga symptom på någon reaktion.

Personerna var isolerade tills att polisen bedömde innehållet i brevet som ofarligt. De tas hand om av närmaste chef och företagshälsovård.

Händelsen hanterades enligt myndighetens rutin för hantering av misstänkta försändelser. Polisen utreder det som olaga hot mot grupp.

– I och med att det är en pågående förundersökning kan vi inte gå in detaljerat på vad vi gör just nu, säger polisens insatschef Sofia Lund.

Finns det några misstänkta?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget.

undefined
Polisens insatschef Sofia Lund.
undefined
"Vi har bistått med att sanera personerna", säger räddningstjänstens insatschef Kristoffer Stigson.

Länsstyrelsen har internt informerat den övriga personalen löpande om det inträffade.

– Tur i oturen ligger vår expedition avgränsad, så vi kan stänga in- och utgång till den här delen som är ett antal kontorsrum. Vi kunde hålla det väldigt begränsat.

Finns det några tankar på att ändra säkerheten?

– Det är inte första gången det här händer. Vi har som sagt en rutin för hur vi hanterar de här händelserna på posten och expedition. Det är svårt att göra mycket mer än att vi har bra rutiner och vet hur vi ska hantera de här händelserna.

Är det obehagligt när sånt här händer?

– Ja, absolut. Och man måste ta det på allvar.

undefined
Anders Öhlund, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Norrbotten.

Anders Öhlund berättar att det är många som erbjudit sitt stöd.

– En annan myndighet ringde oss och sade "Behöver ni utrymma era lokaler får ni vara här hos oss, om ni behöver fortsatta leda den här verksamheten". Vi har avtal med lite olika myndigheter om vi behöver utrymma, så det var väldigt kul att känna att andra myndigheter hör och tänker på oss.

Länsstyrelsen Norrbotten var bara en av flera som drabbades under onsdagen. Minst 18 länsstyrelser runt om i landet ska ha mottagit misstänkta försändelser.

– Det behöver inte med andra ord vara direkt riktakt mot Länsstyrelsen Norrbotten i det här fallet. Det kan vara nånting bara för att få uppmärksamhet runt någon fråga, säger Anders Öhlund och förklarar att samtliga länsstyrelser håller varandra uppdaterade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!