– Många känner sig oroliga och det är helt okej, säger Mattias Lundberg, legitimerad psykolog från Älvsbyn, men boende i Umeå.
– Vi tycker om ordning och reda i tillvaron. En viss struktur. När vi inte har det blir vi rädda och reagerar på olika sätt. Nu har vi oordning i saker som arbete, skolor och ekonomi. Det är till och med på liv och död för en del.
Oro är en relevant känsla för en själv eftersom den bygger på tidigare erfarenheter, men den gör att vi kan bete oss på ett sätt som inte alltid är rationellt, som att hamstra, menar han.
– Det finns ett uttryck som kallas "Fear of missing out". När andra gör en sak så undrar man om man har missat någonting. Folk börjar hamstra, i det här fallet. Även om man rationellt förstår att det inte är helt rimligt. Och så eskalerar det. Men att andra gör det innebär inte att det är rätt.
Vad kan man göra om man är orolig?
– Man kan välja hur mycket information man konsumerar. Kanske inte vara ute lika mycket på sociala medier. Man kan ta till sig information en viss tid om dagen, säger han och tillägger att alla inte behöver följa presskonferenser.
Det är också viktigt att låta experter vara cheferna på området, följa myndigheternas rekommendationer och ta eget ansvar, menar han.
– Det får inte bli en social misstänksamhet. Om en pension nyser bör man inte blänga ilsket, utan utgå ifrån att människor tar ansvar.
Är du själv orolig?
– Nej. Jag är bekymrad, men jag har tilltro till myndigheter, forskare och sjukvården.