Projekt ska bidra till hÄllbart byggande

Forskningsprojektet AI Factory for Construction, som branschrepresentanter och LuleÄ tekniska universitet stÄr bakom, syftar till att möta kraven pÄ högre effektivitet, kvalitet och hÄllbarhet inom bygg och anlÀggning.

Projektledaren Ramin Karim, professor vid LTU och ansvarig för den digitala plattformen AI Factory, Erik RanÀngen, frÄn Norrbottens ByggmÀstareförening och Byggföretagen i Norrbotten, och Kajsa Simu, forskare vid LTU.

Projektledaren Ramin Karim, professor vid LTU och ansvarig för den digitala plattformen AI Factory, Erik RanÀngen, frÄn Norrbottens ByggmÀstareförening och Byggföretagen i Norrbotten, och Kajsa Simu, forskare vid LTU.

Foto: Pressbild

Norrbotten2022-06-15 16:00

Branschen gÄr samman med LuleÄ tekniska universitets gren inom AI och digitalisering för ett gemensamt forskningsprojekt AI Factory for Construction.

– I byggbranschen finns det mĂ„nga forskningsprojekt inom digitalisering men det saknas forskning inom AI. Jag ser stora möjligheter att förbĂ€ttra vĂ„r branschs förmĂ„ga genom att dra nytta av det arbete som utvecklats med ny teknik och arbetssĂ€tt i andra branscher som jĂ€rnvĂ€g och gruva och det Ă€r sĂ€rskilt viktigt nu med de stora infrastruktursatsningarna som görs. För att lyckas behöver vi prata mer om innovation, utveckling och förnyad kunskap. I det hĂ€r forskningsprojektet utgĂ„r vi frĂ„n branschens behov för att sedan applicera nya AI-metoder och verktyg, sĂ€ger Erik RanĂ€ngen, frĂ„n Norrbottens ByggmĂ€stareförening och Byggföretagen i Norrbotten.

Norrbottens ByggmĂ€stareförening, NCC, HÖ Allbygg, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond och innovationsprogrammet Smart Built Environment med flera stöttar projektet. En av de forskare som deltar Ă€r Kajsa Simu, frĂ„n LTU, som tror att AI Factory for Construction kommer att hjĂ€lpa till att öka produktivitet, effektivitet och hĂ„llbarhet i byggprocessen.

– I dag vet vi hur man bygger hĂ„llbart, men det finns ett stort tekniksprĂ„ng som branschen kan ta för att maximera vĂ„r potential och bygga smartare. Digitalisering och AI krĂ€ver nya kompetenser men kommer samtidig att möta mĂ„nga av de utmaningar vi stĂ„r inför. Det hĂ€r Ă€r ett nationellt initiativ, men vi börjar pĂ„ regional nivĂ„ för att lĂ€gga grunden, sĂ€ger Kajsa Simu.

AI Factory for Construction pÄgÄr till 31 augusti 2024.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!