Prognosen: Fler arbetslösa i Norrbotten nästa år

Fler varsel och högre arbetslöshet i Norrbotten under nästa år, visar Arbetsförmedlingens långtidsbedömning.

Det ser ganska mörkt ut utifrån att krisen blir mer uthållig, säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå.

Det ser ganska mörkt ut utifrån att krisen blir mer uthållig, säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2020-06-23 19:48

Det var en dyster framtid för arbetsmarknaden som Arbetsförmedlingen presenterade under tisdagen i sin långtidsprognos för 2021. Arbetslösheten kommer att stiga till 11,4 procent i Sverige i början av 2021. Det betyder cirka 600 000 individer. Effekten av coronakrisen blir långvarig och det blir tuffare än Arbetsförmedlingens tidigare bedömningar. Detta trots de räddningspaket som regeringen genomfört med bland annat korttidspermitteringar. Många kan komma att förlora jobbet.

– Är man en person som varit föremål för det så ska man inte vara helt säker på att ens jobb kommer tillbaka. Vi ser också en strukturell omvandling när det blir sådana här kriser, säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå.

De som drabbas först är ungdomar, utrikesfödda och långtidsarbetslösa. De har svag anknytning till arbetsmarknaden och det är de som nu kan få det ännu svårare.

– Det bästa sättet att få ett nytt jobb, det är att redan ha ett jobb, säger Daniel Nilsson.

Antalet varsel är historiskt höga. Sedan 1975 har man inte haft så här många varsel och det trots 90-tals krisen och finanskrisen. I Sverige är 80 000 personer berörda av varsel varav 1 558 i Norrbotten, jämfört med 221 under samma tid förra året. Det gör att Norrbotten sticker ut jämfört med Västerbotten (760), Jämtland (681) och Västernorrland (339).

– Vi ser att det avmattats en del och planar ut över sommaren. Vi får hoppas att det består men det finns en farhåga att om inte sommaren är bra ur företagarperspektiv så finns risken för konkurser och ökande varsel under hösten, säger Daniel Nilsson.

Arbetsförmedlingens efterfrågeindikator som visar hur företagen i Norrbotten själva ser på framtiden visar på en starkt fallande kurva. Trots att Norrbotten tidigare visat på en bättre konjunktur än ett normalläge, mycket på grund av gruvindustrin, så pekar det nu nedåt. Frågan som ställdes i slutat av mars-april visar att företagen tror på en svag efterfrågan.

– Trots de dåliga framtidsutsikterna så har vi brist på arbetskraft – en paradox. Det är många som får jobb men det är brist inom vissa områden. Det är områden där det krävs någon form av längre utbildning eller bredare erfarenhet. Det är ofta kopplat till hälso- och sjukvård, till viss del industri och så till it-sektorn, säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!