"Norrbotten är möjligheternas marknad"

Arbetsförmedlingen spår en ökad arbetslöshet – men inte i norr. Anledningen: De stora industrisatsningarna.

Arbetslösheten i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Gotland beräknas inte bli lika hög som i övriga landet de kommande åren, enligt en prognos från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Gotland beräknas inte bli lika hög som i övriga landet de kommande åren, enligt en prognos från Arbetsförmedlingen.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrbotten2022-12-16 09:44

Det osäkra ekonomiska läget och den kommande lågkonjunkturen kommer att innebära ett ökat antal inskrivna arbetslösa runt om i landet under de kommande två åren. Detta enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.

Trots detta är bedömningen att Norrbotten skonas – och inte får någon ökning av inskrivna arbetslösa.

– Vi tror inte att arbetslösheten kommer fortsätta minska i den takt som den har gjort efter pandemin, men vi tror inte heller att den i praktiken kommer att öka – utan mer plana ut på nuvarande nivå, säger Ola Kereby, tillförordnad arbetsförmedlingschef i Norrbotten.

I november låg arbetslösheten på 4,5 procent i länet.

– Även om efterfrågan i Norrbotten har mattats av något de sista månaderna så är efterfrågan från arbetsgivare, som söker personal, fortfarande på en hög nivå. Den har mattats av från en historisk hög nivå, så den är fortfarande hög.

De planerade industrisatsningarna i den gröna omställningen, som kommer kräva arbetskraft, är en stor anledning till att arbetslösheten inte beräknas öka i samma omfattning i norr.

– Satsningarna kanske saktar ner i någon viss mån i en sådan här situation, men de avbryts inte. Det är stora långsiktiga pengar som investeras, säger Ola Kereby.

Men det finns dock stora utmaningar.

Det handlar bland annat om att hitta norrbottningar i arbetsför ålder – speciellt med tanke på en svag befolkningsutveckling.

– Utmaningen är inte många arbetslösa – utan utmaningen är företagen och arbetsgivarnas, både de offentliga och privata, möjligheter att hitta tillräckligt med personal. Det är för mig den stora utmaningen vi har framför oss.

Även elpriserna, som den senaste tiden varit historiskt höga, är en utmaning.

– Många av de här investeringarna är oerhört energitunga verksamheter. Tillgången och pris på el är en av anledningarna till att de görs i norra Sverige – och nu skakar den marknaden lite.

Vad kan ni bidra med för att den här prognosen ska hålla?

– Vi gör allt vi kan för att bidra och för att så många som möjligt som är inskrivna hos oss ska rustas för att ta jobb som efterfrågas. Att rusta dem handlar både om rehabiliterande insatser, men också i väldigt hög grad om utbildningsinsatser. En stor del av glappet mellan de som är arbetslösa och det arbetsgivarna behöver handlar om avsaknad av erfarenhet eller utbildning.

Myndigheten har bland annat egna arbetsmarknadsutbildningar samt samarbetar med kommunernas vuxenutbildningar för att ge inskrivna rätt verktyg. De arbetar även nära arbetsgivare – och stöttar de med anpassningar och ibland lönesubvention om de väljer att erbjuda personer anställning.

– Norrbotten är möjligheternas marknad för oss som väljer att jobba som anställda. Det finns och kommer fortsatt finnas en stor efterfrågan. Det finns alla möjligheter om man är beredd att byta yrkesinriktning och utbilda sig i ett område där det finns en efterfrågan.

Den positiva prognosen innebär dock inte att branscher inte drabbas av lågkonjunkturen.

– Vissa branscher i lågkonjunkturen kommer drabbas, även om jag säger att Norrbotten på helheten inte påverkas. Vi ser att det minskande byggandet påverkar företag i den branschen och vi kommer säkert se en del sällanköpshandel, restaurang, hotell och sådana verksamheter drabbas när vi som privatpersoner håller hårdare i våra plånböcker. Men mitt budskap, för de som drabbas, är att de behövs på andra arbetsplatser, säger Ola Kereby.

Prognosen

Rapporten Regionala utsikter publiceras två gånger per år och är en del av Arbetsförmedlingens prognosverksamhet.

Huvudsyftet är att ge kunskap om läget och framtidsutsikterna på arbetsmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!