Professor: "Det är inte okej att ha ont"

En gastric bypassoperation är inte oåterkallelig. Återställande ingrepp görs hos en liten grupp patienter som lider av svåra biverkningar.

"Även om inget fel upptäcks på röntgen så är det inte okej att ha ont", säger Torsten Olbers, professor vid Linköpings universitet.

"Även om inget fel upptäcks på röntgen så är det inte okej att ha ont", säger Torsten Olbers, professor vid Linköpings universitet.

Foto: Privat

Norrbotten2020-02-17 10:48

De flesta som genomgår en gastric bypass går ner 25-30 procent av sin vikt och mår bra, men fem procent mår riktigt dåligt. De behöver ofta opereras på nytt. 

Torsten Olbers, professor och överläkare vid Linköpings universitet och kirurgen i Norrköping, har gjort flera tusen operationer, men också ett par hundra korrigeringar och 35 återkopplingar.

Även om inget fel upptäcks på röntgen så är det inte okej att ha ont, kräkas upp mat, lida av svimningar och skakningar.

Forskning tyder på att dessa symtom beror på blodsockersvängningar som orsakas av att maten inte går ner i tarmen som den ska, på grund av knickar eller andra hinder. I många fall kan en korrigerande operation, där tarmen rätas ut, lösa problemet.

– Det finns ofta en förändring i tarmpassagen som inte visat sig på röntgen. Det går ofta att fixa med gott resultat. Ett annat alternativ är att koppla på magsäcken igen, och återgå till ruta ett, men få av mina patienter vill det. Efter återkoppling är det mycket vanligt att vikten går uppåt igen.

Vid en gastric bypass leds maten förbi magsäcken, direkt till tunntarmens mellersta del. Vid en återställning kopplas magsäcken, som finns kvar vid sidan om, ihop igen och matsmältningssystemet blir som vanligt igen.

Hittills har cirka 100 000 svenskar genomgått en viktoperation. Cirka 2 000 av dessa har drabbats av svåra besvär, varav två tredjedelar blir bra eller betydligt bättre efter en korrigerande operation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!