Privatekonomen: "Påbörja ett buffertsparande nu "

Coronapandemin har satt världsekonomin och svensk ekonomi i ett mycket allvarligt läge men det är fortfarande långt bort till 90-talets finanskris, enligt analytikern Susanne Eliasson.

Den ekonomiska oron är inte över. Det menar SEB:s privatekonomiska analytiker Susanne Eliasson som uppmanar hushållen att påbörja ett buffertsparande.

Den ekonomiska oron är inte över. Det menar SEB:s privatekonomiska analytiker Susanne Eliasson som uppmanar hushållen att påbörja ett buffertsparande.

Foto: TT/SEB

Norrbotten2020-07-27 20:40

Finanskrisen på 90-talet är unik i Sveriges historia då en fast kronkurs i kombination med valutaspekulation, skattesänkningar och en växande offentlig sektor gav upphov till rikets största bostadskrasch. I Norrbotten har 466 personer fortfarande kvar skulder från finanskrisen enligt statistik från Kronofogden. I riket rör det sig om 16 000 personer med en total skuld på 4,9 miljarder kronor nära 30 år efteråt.

 Coronapandemin har inneburit en mycket kraftig svacka för svenska ekonomin med höga arbetslöshetssiffror men privatekonomer ser än så länge inga tecken för en upprepning av 90-talets bostadskrasch.

– I vår spådde många att bostadspriserna skulle gå ner ordentligt men marknaden har varit stark och hållit emot. SEB:s boprisindikator visar att hushållen tror på stigande priser på ett års sikt. Det är fortfarande en hög omsättning på bostadsköp, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.

SEB förutspår däremot en fortsatt tuff framtid för den svenska ekonomin med en arbetslöshet på 10,5 - 11 procent i slutet av året. 

– En viktig fråga under hösten är vad som kommer att hända de 500 000 anställda som omfattas av permitteringsåtgärderna och vad regeringen kommer att presentera för åtgärder i höstbudgeten, säger hon.

Hon uppmanar de svenska hushållen att se över sin ekonomi och påbörja ett sparande.

– Det finns en risk att betalningsanmärkningarna fortsätter att öka hos kronofogden. Det är viktigt att ha koll på sin ekonomi allra helst om man riskerar att bli av med sitt arbete. Det är aldrig roligt att hamna i ett läge där man måste välja vilka räkningar som ska betalas.

Är svensken dålig på att spara?

– Flera undersökningar visar att många saknar ett buffertsparande. De flesta bör ha minst två månadslöner på ett sparkonto för att klara ett eventuellt inkomsttapp eller oförutsedda utgifter.

Susanne Eliasson har tre tips till de som vill se över sin ekonomi:

1. Påbörja ett buffertsparande
Skapa en buffert på cirka 2 månadslöner efter skatt. Äger du ditt boende krävs det oftast en större buffert för oförutsedda utgifter.

2. Planera inför framtiden
Gör en budget som innefattar ett "Värsta fall-scenario". 

3. Betala av dyra skulder
Betala av dyra skulder och låna inte till konsumtion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!