Så mycket kostade Norrbottens deltagande i Almedalen

Fler kommuner från Norrbotten fanns representerade på årets upplaga av Almedalen. "För att vi ska bli riktigt framgångsrika där måste vi få med oss våra kommunala företrädare i olika frågor", säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.

Region Norrbotten har budgeterat 1,5 miljoner kronor för årets deltagande i Almedalen. "Förra året tror jag vi gjorde av med 1,2 miljoner kronor, så vi använde inte upp hela budgeten. Vilket är hälften av den totala kostnaden. Notan delar vi med LKAB och Luleå tekniska universitet är medarrangörer", säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.

Region Norrbotten har budgeterat 1,5 miljoner kronor för årets deltagande i Almedalen. "Förra året tror jag vi gjorde av med 1,2 miljoner kronor, så vi använde inte upp hela budgeten. Vilket är hälften av den totala kostnaden. Notan delar vi med LKAB och Luleå tekniska universitet är medarrangörer", säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.

Foto:

Norrbotten2023-07-05 11:30

Region Norrbotten har till årets upplaga av Almedalen satsat på att få fler kommunrepresentanter med till Visby, bland annat genom att stå för boendekostnaden för kommunerna.

– För att vi ska bli riktigt framgångsrika där måste vi få med oss våra kommunala företrädare i olika frågor. Regionala utvecklingsnämnden fattade ett beslut i höstas att en del av budgeten som är avsatt för Almedalen skulle kunna gå till att betala för övernattning för två kommunrepresentanter, säger Janus Brandin och tillägger:

– De är klart att det här inte täcker kommunens fulla kostnader för att åka till Almedalen, men det var ett sätt att säga: ”Kom och var med. Det är viktigt att ni är med”.

Satsningen för att finnas på plats i Almedalen finansierar Region Norrbotten med maximalt 1,5 miljoner kronor inom ramen för det befintliga projektet "Mötesplatser för regional konkurrenskraft". Luleå tekniska universitet bidrar med 100 000 kronor och LKAB bidrar med lika stort belopp som regionen. 

– Förra året tror jag vi gjorde av med 1,2 miljoner kronor, så vi använde inte upp hela budgeten. Vilket är hälften av den totala kostnaden. Notan delar vi med LKAB och Luleå tekniska universitet som är medarrangörer.

I år hade åtta av Norrbottens kommuner en delegation på Almedalsveckan. Tidigare år har intresset från kommunerna att delta varit lågt.

– Det har varit ett enormt svalt intresse tidigare år. Men de kommunrepresentanter jag har pratat med har varit positiva till upplevelsen. De har förstått vad det handlar om: att skapa nätverk, få gehör för sina frågor, att vara med och påverka agendan på riksnivå.

– Många återkom till mig och sa att nästa år kommer de att åka ned med en större delegation.

Vad ger ett besök på Almedalen Norrbotten?

– Almedalen är binär på det sättet att åker du inte dit så kommer inget att hända. Åker du dit så kan det hända saker. Påverkansarbete är ett långsiktigt arbete. Det är inte så att man åker dit och träffar någon och skakar hand och nästa vecka så är det någon som åker upp och bygger en fabrik eller säkerställer elförsörjningen.

Enligt Janus Brandin är många riksdagsledamöter och generaldirektörer som inte kommer från Norrbotten införstådda med att det sker mycket i länet just nu.

– Men det har inte förstått magnituden av det. De har inte förstått betydelsen av de som händer i Norrbotten för Sverige AB och svensk industri för 100 år fram i tiden. Och den berättelsen måste vi berätta för Gud och varje människa så vi får till de politiska beslut som behövs på riksnivå för att det här ska bli av.

– Det finns ett enormt stort intresse för det som händer i Norrbotten och då kan man säga att vi lyckats på ett sätt. Vi drar uppmärksamhet till oss. Sedan är det inte så svårt eftersom Norrbotten är hett.

Påverkansarbetet har varit framgångsrikt, uppger Brandin som samtidigt säger att mycket av arbetet återstår.

– Vi har jobb att göra fortfarande, därför att polletten inte har trillat ned överallt. Därför behöver vi fortsätta det här om den här industriomställningen, om den här samhällsomvandlingen som är på gång. Om den ska bli av och vi ska kunna kapitalisera fullt ut på den då måste vi fortsätta vårt påverkansarbete och berätta för beslutsfattarna att de här utmaningarna och de här möjligheterna finns och då behöver ni vara med på tåget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!