Presidieledamöter avgår i protest

Två ledamöter av Sametingets presidium lämnar sina poster i presidiet. Det i protest mot presidiets ordförande Paulus Kouljok.

Presidieledamöterna Mona Persson och Daniel Holst lämnar nu sina poster i presidiet i protest mot Sametingets talman. (Arkivbild)

Presidieledamöterna Mona Persson och Daniel Holst lämnar nu sina poster i presidiet i protest mot Sametingets talman. (Arkivbild)

Foto: Annelie Nilsson

NORRBOTTEN2018-03-16 08:58

Det är presidieledamöterna Mona Persson och Daniel Holst, som är Sametingets vice respektive tredje vice ordförande, som nu väljer att kliva av sina presidieuppdrag i protest mot Sametingets ordförande.

Paulus Kouljok anklagas för att inte tillåta opposition och styrelse arbeta på lika grunder.

Bakgrunden till konflikten är att oppositionen i februari lämnade in en begäran om ett extra plenum för att behandla nordisk samekonvention, konsultationsordningen och traditionell kunskap. Oppositionen anser att beslut som kommer att påverka det samiska folket inte ska fattas bakom stängda dörrar, därför begärdes ett extra plenum.

Ordförande Paulus Kouljok valde dock att gå på Sametingets styrelses linje och avslog denna begäran med hänvisning till att ett extra plenum blir för kostsamt.

Oppositionen menar att detta är en prioriteringsfråga då styrelsen i sin budget sänkt plenums budget med en halv miljon kronor samtidigt som de egna arvodena höjts med omkring två miljoner kronor.

Utöver denna konflikt uttrycker de avgående presidieledamöterna bristande förtroende för ordföranden på grund av att han inte förmår hålla sig opartisk i sitt uppdrag som Sametingets ordförande.

Paulus Kouljok beklagar avhoppen men anser inte att han begått något fel i sitt uppdrag som talman för Sametinget.

– Det kommer att hållas ett extra plenum. Men det blir inte mars, som oppositionen begärde, utan det blir i maj i anslutning till det ordinarie plenum som kommer att hållas då i Saxnäs, säger han.

Han förklarar att anledningen till det är att det förslag som ska behandlas på det extrainsatta plenumet i dagsläget inte har en sådan ärendestatus så att Sametinget kan lyfta frågan till beslut.

– Det gäller ett nytt lagförslag, en konsultationsordning, jag besökte kulturdepartementet igår som då gav en muntlig dragning i ärendet. Men ärendet är inte färdigberett, det ska på departementsberedning samt att lagrådet ska yttra sig om det också, säger Kouljok.

Han förklarar att först när regeringen fattat beslut om att frågan ska lyftas till riksdagen, då har Sametinget ett färdigt förslag.

Gällande budgetfrågan har inte Paulus Kouljok någon kommentar till kritiken.

– Budgeten är beslutad och det fanns en majoritet för den i Sametinget, säger han.

– Jag kan inte säga annat än att jag gör mitt bästa för att ha en likabehandlingsprincip i min roll som talman, säger Paulus Kouljok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!