Allt större beslag av narkotika i länet

Beslagen av narkotika i Norrbotten blir allt större. Det vittnar både polis och åklagare om. "Förut kändes det lite pirrigt med 250 gram amfetamin", säger Jonas Fjellström.

Karin Markaberg, sektionschef på utredningssektionen i Norrbotten.

Karin Markaberg, sektionschef på utredningssektionen i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2023-12-20 14:21

På sistone har polisen gripit ett flertal personer i länet med stora mängder narkotika, men om det är mer droger än vanligt i omlopp går inte att säga med säkerhet, enligt polisens sektionschef på utredningssektionen i Norrbotten, Karin Markaberg.

– Det blir bara uppskattningar, vi tar inte allt utan delar av det som florerar. Men det vi sett under de senaste två åren är att vi gör betydligt större beslag av narkotika än vad vi gjort tidigare. Vi är en del av omvärlden i utvecklingen som finns, vi är ingen isolerad ö utan det som händer sker även här.

Flera av beslagen som polisen gjort på senare tid har skett vid tågstationen i Luleå, men enligt Markaberg är tåg som tranportmedel inte något som sticker ut.

– Det finns många sätt, i Västsverige har man gjort stora beslag i hamnarna. Det finns inget som talar för att inte våra hamnar också skulle kunna vara en möjlig transportväg. Den digitala arenan, internet, och postförsändelser är också en distributionsväg, liksom andra transportmedel och fordon.  Vi jobbar mot alla distributionsvägar på bästa sätt.

Det som gör Norrbotten intressant för handel med narkotika är regionens två landsgränser, en del av drogerna som tas i beslag i länet ska mest troligt också vidare till andra länder, men inte allt. Det är inte alltid en utredning ger alla svar.

Varför väntar ni inte med att ingripa så att ni får reda på mer?

– Om vi ska jobba oss uppåt i hierarkin är det inte mottagaren som är mest intressant utan leverantören. Man måste alltid väga risken mot att illegala ämnen och föremål kommer ut på marknaden mot värdet av att nå ytterligare någon i distributionskedjan. Intresset av att hindra att illegala föremål/ämnen kommer ut på marknaden väger väldigt tungt för polisen i och med vårt brottsförebyggande uppdrag.

Köparna, menar hon generellt, finns överallt.

– Ibland finns det en tendens till att tillgången är väldigt stor inför festhelger och då är det inte missbrukarna som är köparna. Jag tänker på den välkända swishlistan från Sundsvall, den innehöll allt, jag tror inte att vi är annorlunda i Norrbotten.

Jonas Fjellström, kammaråklagare i Luleå tingsrätt, jobbar också som förundersökningsledare. Även han vittnar om att beslagen blir allt större.

– Förut då kändes det lite pirrigt med 250 gram amfetamin, nu höjer man knappt ögonbrynen om det inte ens är ett kilo.

Orsaken till de större beslagen menar han delvis beror på att högsta domstolens ändring av praxis för tio år sedan nu börjar få fullt utslag.

– Man halverade i stort sett straffen för narkotika av viss mängd vilket gjorde att det ofta krävdes dubbelt så mycket eller mer för att komma upp i samma straffnivåer. Sakta men säkert har man anpassat sig och börjat transportera alltmer. När man väl börjar komma upp i de stora mängderna gör det inte så mycket om man tar lite till. 

Han tillägger att det inte är någon tillfällighet att en person innehar 400 gram amfetamin och inte 500 gram.

– Vid 400 gram slipper du den obligatoriska häktning, vilket du inte gör om du har 100 gram till.

Enligt Fjellström är det mer droger än vanligt i omlopp just nu. 

– Det känns så men jag har ingen statistik. Alla som jobbar med det här är nog av den uppfattningen att det tagits väldigt mycket narkotika i Norrbotten under den senaste tiden. Mycket ska över till Finland, det är dubbla gatupriser där och därmed dubbla vinstmarginaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!