Polisen varnar för nätdrog efter nya dödsfall

Den är enkel att få tag på via nätet, och kan lätt misstas för vanlig nässpray, men är farligare än heroin. Nu varnar polisen för den nya innedrogen cyklopropylfentanyl. "Vi har haft två dödsfall bara nu i december", säger kommissarien Patrik Ström.

NORRBOTTEN2017-12-22 08:08

Preparatet är en variant av det smärtstillande medlet fentanyl, som framför allt används inom cancersjukvården, och har börjat att missbrukas av allt fler.

Polisen i Norrbotten har också märkt av en ökning.

– Vi har haft två dödsfall som orsakats av överdoser av cyklopropylfentanyl bara nu i december, säger Patrik Ström.

Cyklopropylfentanyl förekommer även i tablett- och plåsterform, men säljs enligt Patrik Ström för det mesta i nässpraybehållare.

– Slemhinnorna i näsan är känsliga och i och med att den tas som nässpray är den svår att dosera. Så det är lätt att få i sig en dödlig dos, säger han.

Sedan drogen kom till Sverige för två år sedan är det åtminstone 300 personer som har dött i överdoser.

Men det kan vara ännu fler.

– Det är de fall där man har kunnat konstatera det som dödsorsak. Men det är inte alltid det framkommer vilken drog det var som orsakade dödsfallet. Och vi har ingen exakt siffra, säger Patrik Ström.

Hur många är det som har dött här i Norrbotten?

– Fem till tio personer, säger han och fortsätter:

– Den har gått om heroin och är numera den drog som orsakar flest dödsfall. Heroin är en tung drog. Men cyklopropylfentanyl är faktiskt 30 till 50 gånger starkare. Och det har gått ut nya direktiv till alla poliser som är i yttre tjänst. Man måste till exempel ha gummihandskar på sig om man kommer i kontakt med den här drogen.

Han beskriver cyklopropylfentanyl som en nedåtdrog.

– Kroppen går ned i varv när man tar den. Man blir loj och trött. Och om man får i sig för mycket börjar organen lägga av och till slut blir man medvetslös och hamnar i koma, säger Patrik Ström.

Cyklopropylfentanyl är enligt Patrik Ström inte heller särskilt svårt att få tag på, utan finns bara några klick bort.

– Det tar inte lång tid att hitta om man sätter sig och googlar lite, säger han.

Den svenska lagstiftningen gör det också svårt för polisen att komma åt de som säljer preparatet.

– Det räcker med att de förändrar den kemiska sammansättning på ett eller annat sätt för att det inte ska vara olagligt, säger Patrik Ström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om