Enligt Mats Ekman ser polisen en helt ny trend inom de kriminella kretsarna.
– Många kriminella har insett att det är här pengarna finns. Det är inte ovanligt att de lever på bedrägier. Istället för att gå till ett jobb och tjäna pengar så lurar man av andra människor deras pengar, säger han.
Brotten sker främst via nätet eller per telefon och bedragarna ger sig ofta på äldre personer.
– Det är väldigt populärt att ringa upp folk och låtsas att man ringer från någon kundtjänst, myndighet eller banken. Det kan handla om allt från att de påstår att det händer något på ditt konto, till att de hävdar att du ska få tillbaka pengar från deras företag, säger Mats Ekman.
Samtalen kokar alltid ner till att personen i telefonen vill att du ska legitimera dig.
– De ber dig logga in på din internetbank. Antingen med mobilt bank-id eller med bankdosan. Det ska man aldrig göra. Att uppge dina koder för någon är som att ta personen i handen och fråga ”hur mycket vill du ha?”, säger Mats Ekman.
Han menar att när det gäller den här typen av bedrägier så måste verkligen något göras.
Under årets första nio månader har antalet anmälda bedrägeribrott ökat med 94 procent, jämfört med samma period 2017. På det nationella planet kommer bedragarna över 30 miljoner kronor i månaden.
– Norrbotten är en del i helheten. De här brotten sker över allt, säger Mats Ekman.
De organiserade bedrägeribrotten bygger alltid på att pengarna först går till ett målvaktskonto.
– Det är en socialt utslagen person som tar emot pengarna för att sedan skicka dem vidare. Det handlar om penningtvätt helt enkelt. Målvakten går antingen och tar ut pengarna i en automat eller skickar dem vidare till ett annat konto, allt för att göra det svårare att spåra pengarna, berättar Mats Ekman.
Han berättar pengarna ibland skickas till ett annat land, vilket försvårar polisens utredningsarbet avsevärt.
– När vi utreder de här brotten följer vi pengarnas väg och ibland tar det tvärstopp. Då åtalas målvakten för penningtvätt, den personen har ju inte stulit något.
Han berättar att bedrägerier i samband med köp av varor, via till exempel Blocket, fortfarande också är vanligt.
– Blocket-bedrägerier är en klassiker. Där kommer bedragarna oftast inte över lika stora summor pengar, sällan mer är 15 000 kronor per bedrägeri, säger han.
I det fallet uppmanar han till stor försiktighet när man gör affärer.