Över 4 000 råttor fångade i Norrbotten

4 556 råttor. Så många fångade Anticimex under förra året i Norrbotten.

Exempel på bakterier, virus och parasiter som sprids via råttor och orsakar sjukdomar är salmonella, toxoplasma och hantavirus. Smitta sprids via råttornas urin och avföring.

Exempel på bakterier, virus och parasiter som sprids via råttor och orsakar sjukdomar är salmonella, toxoplasma och hantavirus. Smitta sprids via råttornas urin och avföring.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2023-04-19 15:00

Problem med råttor är vanligt i Sverige.

De väljer miljöer där det finns gott om föda och gömställen, vilket ofta är där människor finns. Det kan orsaka problem eftersom råttor sprider smitta via sin urin och avföring och kan orsaka stor skada i byggnader när de gnager sönder inventarier, elledningar och isolering. 

Från alla utplacerade digitala råttenheter i Norrbotten fick Anticimex 4 556 larm om fångst av råtta under 2022. Dessutom fick de 17 943 larm om rörelser från råttor, så totalt handlar det om 22 499 råttlarm från Norrbotten

– Att vi får larm om råttaktivitet i närheten gör att vi upptäcker annalkande angrepp i ett tidigt skede och kan förebygga i stället för att sanera i efterhand. Dessutom får vi data som ökar vår kunskap om råttornas beteenden. Det kan röra sig om korrelationen mellan skadedjursaktiviteten under och ovan jord eller råttornas parningsmönster, säger Håkan Kjellberg, global skadedjursexpert på Anticimex.

I hela landet fångades totalt 982 710 råttor.

– Det finns mycket råttor i Sverige och vi behöver arbeta för att hålla dem borta från miljöer där de orsakar problem för människor. Ökningen av fångster beror delvis på att vi har placerat ut fler digitala fällor, men vi kan inte utesluta att råttproblemen har ökat i Sverige., säger Håkan Kjellberg.

Statistiken kommer från Anticimex digitala råttenheter som är utplacerade i hela landet. Genom digitalt övervakade platser, där råttor orsakar problem, kan de kartlägga och bekämpa råttorna mer träffsäkert.

Så kan du undvika problem

• Lämna inte mat framme. Töm skafferiet när du åker från stugan.

• Håll koll på soporna. Använd lock och täta soprummen. Komposter ska stå en bra bit från huset.

• Håll rent från bråte i förråd och garage.

• Klipp ner växter och stapla inte ved eller annat intill fasaden. Råttor klättrar bra.

• Täta alla hål i fastigheten och sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler. En råtta tar sig in genom ett 2 centimeter hål.

• Täta rörgenomföringar, till exempel under diskbänken och vid elementrör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!