Oro inför tallskador efter älgbetning

Älgbetesinventeringen ger positiva resultat i södra Sverige. Skogsvårdschefen Mikael Lundberg tror däremot inte att svaret kommer att vara lika positivt i Norrbotten.

Älgarnas betning av tallar gör så att Norrbotten riskerar stora inkomsttapp. (arkiv)

Älgarnas betning av tallar gör så att Norrbotten riskerar stora inkomsttapp. (arkiv)

Foto: Per Lundström

Norrbotten2020-06-29 15:36

Förra veckan släppte Skogsstyrelsen delar av sin rapport kring älgbetesinventeringen, även kallat äbin. Det var siffrorna från Götaland och Svealand som släpptes med positiva resultat jämfört med tidigare år. Norrbotten har ännu inte fått resultatet på inventeringen, men skogsvårdschefen Mikael Lundberg på Sveaskog har ytterst svårt att se ett positivt resultat för Norrbotten och Västerbotten. 
– Jag skulle vara förvånad om det blivit någon större förbättring. Det känns inte så. Inte med tanke på antalet älgar vi haft, säger han och fortsätter: 
– När man varit ute i skogen får man inte den uppfattningen. Lokalt ser det inte bra ut. Det är ett väldigt stort problem både nationellt och här uppe i norr. 

Landets skogsbrukare har länge haft bekymmer med älgens betande av tall och i genomsnitt har de gått miste om cirka sju miljarder kronor i intäkter på grund av skadorna på skogen. 
– Det här har länge varit ett problem och därför har regering och riksdag sedan många år satt upp ett nationellt mål för hur stora årliga betesskador som Sverige kan tåla. De årliga skadorna ska hålla sig mellan 2-5 procent, säger Mikael Lundberg. 

Norrbotten har däremot inte varit i närheten av de siffrorna de senaste åren. Där har skadorna på träden legat på mellan 8-10 procent. En stor anledning till det är överpopulation av älgar, 
– För gemene man kanske det inte låter så farligt, men i slutändan kommer det innebära att vi på stora områden inte kan få upp någon ny skog, säger Mikael Lundberg och fortsätter:
– Vi kommer överens om hur mycket älg vi har och som ska skjutas så vi inte eliminerar älgen. Vi ska ha rätt antal älgar men där är vi inte idag, säger han.  

Länet har också andra förutsättningar jämfört med andra delar av landet som har en högre bördighet på sina marker. Mikael Lundberg berättar att de har samma typ av skadebild, men att de har större möjligheter till att skadade tallar naturligt ersätts. Detta gör att skadebilden inte syns lika påtagligt där. 
– Där har de en annan möjlighet att få till ny skog. Det fungerar inte riktigt så här. I Norrbotten har vi tall och inte så mycket annat som växer bra, men dessvärre räcker det inte till, för det är för hårt betestryck, säger han. 

I början av juli väntas rapporten anlända från Skogsstyrelsen gällande älgbetesinventeringen i Norr- och Västerbotten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!