Oppositionens oro: Smittspridning på fullmäktige

Oppositionen är mycket kritiska till att onsdagens regionfullmäktige inte hålls digitalt. "Många ledamöter tillhör riskgrupperna", säger Marianne Sandström (SD) som själv bar munskydd.

"Folkhälsomyndighetens statistik visar att 60-70-åringar har dubbelt så hög risk att bli sjuka i covid-19 och många här tillhör de riskgrupperna", säger sverigedemokraten Marianne Sandström vid onsdagens regionfullmäktige.

"Folkhälsomyndighetens statistik visar att 60-70-åringar har dubbelt så hög risk att bli sjuka i covid-19 och många här tillhör de riskgrupperna", säger sverigedemokraten Marianne Sandström vid onsdagens regionfullmäktige.

Foto: Nils Johansson

Norrbotten2020-11-27 11:48

Regionfullmäktige pågår i regionhuset under onsdagen med framförallt två stora punkter på dagordningen – den strategiska planen för 2021-2023 och den nya driftsorganisationen – som båda blev återremitterade vid förra fullmäktige i oktober. 

På grund av rådande pandemirestriktioner närvarar endast 41 av de totalt 71 ordinarie ledamöterna i sessionssalen, sittandes med drygt två meters mellanrum från varandra, medan övriga och även ersättare finns i anslutande lokaler. 

Ändå har flera från oppositionen ifrågasatt varför inte hela regionfullmäktige kunde hållas digitalt i stället, i likhet med hur många kommuner och även andra regioner numera sammanträder.

– Regionen är tvåa på bollen när det gäller tekniken för de förtroendevalda, säger Lennart Thörnlund (S).  

Även SD:s gruppledare Marianne Sandström, som för dagen bär munskydd till skillnad från de flesta övriga ledamöterna, är kritisk.

– Folkhälsomyndighetens statistik visar att 60-70-åringar har dubbelt så hög risk att bli sjuka i covid-19 och många här tillhör de riskgrupperna.

Men regionråden Kenneth Backgård (SJVP), Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C) försvarade sig med att hänvisa till kommunallagen och risken för att besluten i fullmäktige kan överklagas, om de inte följer lagstiftningen. 

– Jag är för att vi ska kunna ha digitala möten fullt ut, en svaghet i vår organisation att vi inte kan ha det. Men kommunallagen ställer strikta krav, alla ledamöter ska vara synliga och det går inte via Teams eller Zoom, när man bara ser cirka 20 på skärmen samtidigt, säger Kenneth Backgård. 

– Makten – regeringen – har haft på sig ända sedan i mars om att ta bort skrivningen i kommunallagen om att man måste se och höra alla på skärmarna i realtid, säger Linda Frohm som även hänvisade till att beslutet om att ha ett fysiskt regionfullmäktige i slutändan är presidiets.

Argumentationen övertygade inte sverigedemokraten Marianne Sandström, som menade att Sveriges kommuner och regioner rekommenderar de politiska församlingarna att försöka tolka och kringgå lagstiftningen i rådande tider, vilket även Stefan Thörnlund (S) menar borde gå.

– Lagstiftning i all ära men eftersom ingenting är sig likt tror jag att vi hade kunnat lösa detta ändå. Vi behöver ett tekniksprång i regionen. Kommunerna klarar ju av det, säger Thörnlund.

– Jag vädjar till presidiet om att hitta en bättre digital lösning vid nästa fullmäktige i februari, säger Marianne Sandström (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!