Ökande kostnader för sjukresor oroar regionen

Patienternas taxinota på 80 miljoner kronor oroar Region Norrbotten. "Vi måste hantera det", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Kenneth Backgård (SJVP) vill höja milersättningen för sjukresor. "Den låga ersättningen gör att många väljer taxi istället", säger han.

Kenneth Backgård (SJVP) vill höja milersättningen för sjukresor. "Den låga ersättningen gör att många väljer taxi istället", säger han.

Foto: Viktor Lundmark

Norrbotten2019-11-13 19:09

Regionledningens förslag om höjda patientavgifter har varit orsak till missnöjdhet ute i länet, men när frågan togs upp på onsdagens regionstyrelse var det kostnader för sjukresor som vållade mest debatt bland politikerna. Framförallt är det patienters taxiresor som sticker ut.

– Vi lyssnar ofta på patientens önskemål och det innebär ofta mycket dyra resor. Vi har gått igenom sjukresorna och kan konstatera graverande siffror när det gäller vissa patientresor, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Enligt regiondirektören är kostnaden för taxiresor 80 miljoner kronor.

– Det kommer att öka till 110 miljoner om vi inte gör något. Det här är en viktig fråga när vi jobbar med en omställning. Vi måste hantera det.

Kenneth Backgård (SJVP) önskar en utvärdering av ett beslut som regionstyrelsen i Västernorrland fattat. Där höjer man milersättningen för transport med egen bil från 12 till 18.50 kronor.

– Den låga ersättningen gör att många väljer taxi istället. Problemet är att för oss är kostnaden för taxiresor mångdubbelt än resande med egen bil, även om det är samma sak ur miljösynpunkt.

Glenn Berggård (V) vill att eventuella förändringar relaterade till transporter har ett beslutsunderlag som visar på konsekvenserna för klimatet.

– Vi har sagt att vi ska jobba för att förbättra klimatet utifrån den förmåga vi har.

Sten Nylén (SJVP) pekar på bristande kollektivtrafik i glesbygden.

– I många byar i Pajalatrakten finns inga alternativ som buss eller tåg, i slutändan blir det billigare för regionen om man tar bilen istället för taxi.

Marianne Sandström (SD) är inne på samma linje som Sten Nylén och menar att kollektivtrafiken måste samordnas bättre.

– Du kan inte ta dig från Haparanda eller Kalix för en operation på Sunderby sjukhus klockan 8 på morgonen, och då blir det taxi. 

Enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson finns det mycket att lära av ortopedin i Piteå och BB- och förlossningsavdelningen i Sunderbyn.

– De visar tydligt ledarskap då det gäller att hantera tider så att patienter från A-kommunerna kommer med en gemensam transport, och de har lagt tider för patienter på ett så sätt att de kan åka tillsammans.

När det gäller regionens finansplan fick regionledningens förslag bifall, Socialdemokraterna hade lämnat in ett eget förslag. Även förslaget om en MR-kamera i Kalix fick bifall, Vänsterpartiet yrkade på avslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!