Hon uppger att regionen sett en tydlig ökning under vecka 44, då antalet inlagda barn med RS-virus gått från några enstaka fall i taget till nu en handfull inneliggande samtidigt.
– Vi tror att antalet kommer att öka ytterligare, då så skett i övriga landet, säger Maria Bussman.
Enligt henne varierar åldrarna på de barn som nu vårdas för RS-virus i Sunderbyn.
– Det är inte bara spädbarn, utan det är varierande åldrar. Däremot är det så att spädbarn kan bli sjukare än större barn vid en RS-virusinfektion, säger Maria Bussman.
Under den gångna veckan kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer för förskolebarn, som innebär att de nu får komma tillbaka till förskolan efter endast ett feberfritt dygn samt om de har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskolan. Beskedet möttes av kritik från flera regioner som just nu brottas med stora utbrott av RS-virus, framför allt bland spädbarn. Snuviga förskolebarn är den största smittkällan för RS-virus hos spädbarn.
Men Region Norrbotten går på Folkhälsomyndighetens linje. Åke Stenberg är barnhälsovårdsöverläkare vid Gällivare sjukhus, han anser att rekommendationerna måste utgå från en balansgång mellan förskolebarnens situation och risken för smitta.
– En del barn far väldigt illa av att inte få vara i sitt normala sammanhang, det kan innebära en enorm påfrestning för dem att inte få vara på förskolan, säger han.
Han beskriver att det hittills i höst inte varit något ovanligt högt tryck på barnsjukvården i Gällivare.
– RS brukar vara som värst januari-februari, men förra vintern fanns det nästan inte. Det innebär att vi har en stor barnpopulation nu som saknar immunitet, det gör också att viruset får fart tidigare än normalt, säger Åke Stenberg.
För att skydda spädbarn uppmanar regionen föräldrar att hjälpa de äldre syskonen med handhygienen.
– Det är också bra om man försöker hålla avstånd mellan äldre syskon och spädbarnet, om syskonen är snuviga eller visar luftvägssymptom, säger Åke Stenberg.
RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytialvirus, det orsakar inflammationer i luftvägarna. Viruset smittar lätt och de allra flesta barn i Sverige blir smittade någon gång före två års ålder. Antikropparna ger dock ingen bestående immunitet.