Pollinering hotad – risk att arter försvinner

En tredjedel av landets vilda bisarter är rödlistade och riskerar att försvinna. Den ökade markanvändningen kan komma att få förödande konsekvenser. "Samhället kommer förändras", säger biexperten Artur Larsson.

En tredjedel av landets biarter är rödlistade.

En tredjedel av landets biarter är rödlistade.

Foto: Boris Roessler

Norrbotten2021-07-20 06:00

I Sverige finns cirka 300 sorters bin. De man oftast pratar om är honungsbin, som är den enda art som sköts om av människor. Resterande sorter är vilda bin, så kallade solitära bin, av dessa 300 arter är nu 97 rödlistade.

undefined
Polarhumlor är ett slags bi som bland annat pollinerar smörbollar, som är vanligt förekommande norrut.

Att en art blir rödlistad innebär att den riskerar att dö ut i Sverige. Rödlistningen finns för att ge en överblick över arternas tillstånd. 

Vid sammanställning av de observationer som gjorts på bin under åren kan inga slutsatser dras om att tillgången på pollinerare minskat. Artur Larsson, sakkunnig biolog vid SLU:s artdatabank, berättar att uppföljningen av antalet biarter sker med flera års mellanrum och att en minskning eller ökning av antalet bin därför inte kan räknas.

– Det vi följer upp och kan se en nedgång på är antalet rödlistade arter, eftersom vi inte mäter insekters populationsförändring. 

undefined
Artur Larsson ger tips om att bevara blomrik mark, samt sandmark och grusåsar, då de är viktiga för bin att bygga bo i.

Bin följer klimatzonerna. För Norrbottens del kommer bin från södra Sverige att komma att bli allt vanligare, medans exempelvis polarhumlor som lever i fjäll och myrmark, kommer flytta allt längre norrut.

Det medför problematik då exempelvis växten smörboll inte kommer att kunna pollineras, eftersom andra sorters bin inte är tillräckligt stora för det.

– Därför finns en risk att dessa biarter försvinner, säger Artur Larsson.

Tyska studier visar på att insektsdöden inte kan tillskrivas klimatförändringarna, eftersom ett varmare klimat bör generera i en större population. 

– Om antalet bin och insekter minskar beror det på markanvändningen. Man utnyttjar landskapet hårdare och hårdare, exploaterar allt fler ytor och det gör att naturmarken minskar, berättar Artur Larsson. 

undefined
En tredjedel av landets biarter är rödlistade.

Genom ökad markanvändning minskar den biologiska mångfalden.

– Vissa arter försvinner, andra kommer in. Samhället kommer förändras.

Vad kommer det innebära för den Norrbottniska naturen?

– Risken för mindre skördar och färre blommor finns. Men det man främst kommer märka av är färre blåbär, hjortron och lingon i skogen, säger Artur Larsson.

Hur kan man hjälpa bina?

– Det finns sandfält och grusåsar i Norrbotten som man skulle kunna vara rädd om för att skapa boplatser. En annan viktig sak är att skapa blomrika marker, så bina har föda. En annan bra grej är att spara mycket död ved i soliga lägen, där vill de också gärna bo, säger Artur Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!