Ökad lokal kompetens inom biltestnäringen

Biltestnäringen har drabbats hårt av coronakrisen. Nu pågår ett EU-projekt för att öka kompetensen lokalt i Piteå älvdal. "I grunden kommer man att kunna ersätta kundens egna förare med förare härifrån", förklarar Robert Granström som är ordförande i SPGA, Swedish Proving Ground Association.

Biltestnäringen frodas vanligtvis vintertid, men coronakrisen har slagit hårt mot branchen. Nu har ett EU-projekt inletts för att öka kompetensen lokalt. (Arkivbild)

Biltestnäringen frodas vanligtvis vintertid, men coronakrisen har slagit hårt mot branchen. Nu har ett EU-projekt inletts för att öka kompetensen lokalt. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Norrbotten2020-12-08 20:00

Pandemin har slagit hårt mot många branscher i länet. Därför leder Region Norrbotten nu EU-projektet Samling för jobb och framtid. Först ut att ta del av satsningen är fyra företag i Piteå älvdal inom fordons- och kompetenstestning.

– Det här paketet kommer precis rätt tajmat för biltestbranschen, tycker Robert Granström. 

Han är alltså ordförande i SPGA vilket är biltestföretagens samverkansorganisation i Norrbotten.

På grund av världsläget har biltestresorna till länet minskat markant. Därför får nu företagens egen personal stöd till kompetensutveckling.

– I grunden kommer man att kunna ersätta kundens egna förare med förare härifrån, säger Robert Granström.

undefined
Robert Granström, ordförande i SPGA (Swedish Proving Ground Association), tycker att projektet kommer "precis rätt tajmat". (Arkivbild)

Den första delen av utbildningen genomfördes i november, men på grund av den nya virusvågen lär examinering dröja framåt våren. Personalen lär sig bland annat mätdatasystem och styrrobotar.

– De ska klara av att plocka fram information (exempelvis temperaturer och batterispänningar) ur systemet och leverera det för analys, och med hjälp av styrroboten kommer också repeterbarheten i proven att öka.

Vinterhalvåret är lika med högsäsong för biltestnäringen. Samma period präglas samhället extra hårt av covid-19.

Går det att utveckla verksamheten sommartid?

– Det är något alla vill naturligtvis. Sakta men säkert börjar det skapas fler året runt-test, men det är långt ifrån samma volym sommartid som det är vintertid, säger Robert Granström.

undefined
Michael Lindeman (i mitten) är vd för Icemakers i Arjeplog och Arvidsjaur. Även Arctic Falls, Tjintokk och Colmis deltar i EU-projektet som Region Norrbotten äger. (Arkivbild)

Bland deltagarna i projektet finns Icemakers Test AB i Arjeplog och Arvidsjaur. Företagets vd Michael Lindeman betonar att biltestnäringen har några av världens mest teknikintensiva kunder. Därmed följer höga krav.

– Vi är betjänta av en kompetenshöjning på den tekniska sidan. Det gäller inte bara vårt företag utan hela branschen, menar han. 

Satsningen välkomnas särskilt med tanke på pandemin.

– Det finns utomeuropeiska kunder som inte kan skicka hit sin personal men som har behov av att få testprojekt utförda. Om vi kan hjälpa dem med vissa saker blir det en win-win-situation, säger Michael Lindeman.

Hur snabbt kan den nya kompetensen implementeras i arbetet?

– De som har bäst grundkunskap kommer förhoppningsvis hinna tillgodogöra sig så mycket att de kan "stå till tjänst" redan den här vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!