Sju av tio svenskar tror att deras eget matsvinn är mindre än Medelsvenssons, enligt en färsk Sifoundersökning.
– Matsvinn är ett slöseri med resurser. Ett sätt att minska matsvinnet är genom ökad kunskap, säger nätbutiken Matsmarts vd Karl Andersson.
Varje vecka slänger svenska folket i snitt 0,9 kilo ätbar mat per person, enligt Naturvårdsverket. Bara i Norrbotten motsvarar det cirka 225 ton ätbar mat i veckan. Men sju av tio svenskar tror att de själva slänger mindre än snittet, enligt Sifoundersökningen.
– Ingen vill slänga mat, och vi kan alla bli bättre på att minska vårt matsvinn. Genom att sprida kunskap om varför matsvinn uppstår och tips på hur man undviker det tror vi att svinnet kan minska, säger Andersson.
En av de vanligaste orsakerna till matsvinn i hemmet är okunskap om datummärkning. Var femte svensk kan inte skilja på bäst före-dag respektive sista förbrukningsdag.
Skillnaden är att bäst före-datum endast är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället, medan sista förbrukningsdag innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats.
Fem tips för minskat matsvinn
1. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka innan du slänger.
2. Använd matresterna! Laga en omelett, paj, gratäng eller frys in resterna.
3. Köp kortare bäst före-datum om du vet att varan ska ätas inom kort.
4. Förvara maten rätt.
5. Planera dina inköp – titta igenom vad som finns hemma så att du inte handlar dubbletter.