Oftare sjuk under ledigheten – sant eller falskt?

Runt jul och nyår är det många som passar på att ta ut några semesterdagar för att få en längre ledighet, men visst är det typiskt att en förkylning slår rot så fort du stämplat ut från sista passet innan ledigheten?
– Det är lurigt det där och jag har faktiskt upplevt det själv också, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Att bli på förkyld just när du går på ledighet från jobbet är en återkommande snackis, men blir vi oftare sjuka under ledigheten eller inte?

Att bli på förkyld just när du går på ledighet från jobbet är en återkommande snackis, men blir vi oftare sjuka under ledigheten eller inte?

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Norrbotten2024-12-30 20:00

Vi är nog många som kan känna igen oss i scenariot. För visst är det förjävligt att gå och bli sjuk lagom till ledigheten. I fikarummen går diskussionen varm och teorierna är många.

"Det blir väl så när man slappnar av", är ett återkommande resonemang. Att en förkylning lite lömskt skulle ha legat och väntat på att vi pustar ut i vardagsstressen innan den slår till är dock inte ett resonemang som smittskyddsläkare Anders Nystedt köper rakt av. Åtminstone inte rent vetenskapligt.

– Jag tror ju att det är lite så att när man jobbar så kan man hålla tillbaka, att man inte har tid att vara förkyld och kämpar emot, men det här är extremt ovetenskapligt. Jag har inte sett någon forskning som talar för att det skulle vara sant.

Han kan dock känna igen tankarna och är inte helt obekant med fenomenet.

– Det är lurigt det där och jag har faktiskt upplevt det själv också. Att man har flängt runt med jobbet och åkt på läkarstämmor och slutligen kommit hem och lagt sig i soffan och nog fan har man blivit förkyld just då. Det är ju fullständigt irriterande.

undefined
Smittskyddsläkare Anders Nystedt är skeptisk till att det rent vetenskapligt skulle stämma, men känner själv igen sig i att bli sjuk just när man går på semester.

Att det skulle finnas ett vetenskapligt belägg för att vi oftare blir sjuka under ledigheten är tvivelaktigt, men att det finns ett samband mellan vårt mentala mående och vårt fysiska är desto mer belagt.

– Det finns absolut ett samspel mellan det psykiska välmåendet och möjligheten att mota infektioner, man ser också att folk som mår riktigt psykiskt dåligt lättare får infektioner och förkylningar.

Svaren är dock begränsade och om Anders Nystedt måste hålla sig till vetenskapen lutar det mot falskt, men med en brasklapp just för psykets förmåga att påverka vårt fysiska mående.

– Ska jag ta på mig vetenskapshatten och försöka vara en vetenskaplig person så skulle jag säga att man måste vara smittad för att bli förkyld. Är du inte smittad blir du inte förkyld, men på något sätt tror jag att det är så att man kan hålla emot om man har mycket att göra. När du inte behöver hålla emot så kanske det kan blomma ut. Fast det är nog inte vetenskapligt korrekt, säger Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!