Ödehusen ska få nytt liv

Bodens kommun har beviljats medel för att aktivera 550 obebodda hus i Råne älvdal och Vitå älvdal tillsammans med lokala aktörer och Luleå kommun.

Drygt 550 ödehus har idenfierats.

Drygt 550 ödehus har idenfierats.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Norrbotten2022-10-21 11:23

Inventeringen av ödehus utfördes förra året av Bodens kommun, medborgarkontoret Råneå, Luleå kommun och RÅEK (Råne älvdalsrådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening) i projektet Växa tillsammans. Nu ska husen ska aktiveras. Bodens kommun skickade in en ansökan till Spira Mare förra hösten och nu har Jordbruksverket godkänt den. Kommunen får en dryg miljon till nästa steg, Växa tillsammans II. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det handlar om drygt 550 obebodda hus som har identifierats.

– Det är ju fantastiskt roligt. Den stora grejen är att Boden och Luleå gör den här stora satsningen över kommungränsen och gör det tillsammans så att det blir en gemensam lösning. Vi har ju en enorm efterfrågan på hus och tomter, säger Jenny Engström, verksamhetsledare på RÅEK, som arbetat med inventeringen.

Målet är att tio procent av fastigheterna ska ha lagts ut till försäljning eller börjat renoveras under projektets gång. Fastighetsägare, lantmäteriet, byggfirmor, mäklare och andra bostadsförmedlare kommer kontaktas under 16 månaders tid från och med november, står det i pressmeddelandet.

– En del av husen är faktiskt redan sålda. Människor som har hört om projektet har ringt oss och frågat och så har vi kopplat samman dem med fastighetsägare som vi visste kunde tänka sig att sälja. Men den stora massan med fastighetsägare har vi ännu inte kommit i kontakt med, säger Jenny Engström.

– Bodens kommun ska leva och utvecklas i varje del och det är många som vill bosätta sig på vår fina landsbygd. Det här fantastiska projektet, som syftar till att tomma hus återigen ska bli bebodda, kommer att gjuta ännu mer liv i Gunnarsbyområdet och Råne älvdal, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Bodens kommun.

Syftet med projektet är att få fler personer att flytta till kommunerna.

– Kan vi aktivera 50 hus så kommer det att skapa inflyttning. Det här kan verkligen kopplas till samhällsomställningen, inflyttning och delprojektet Leva och bo, men också till våra ambitioner att skapa utveckling utanför tätorten. Vi vet att folk vill flytta hit, både de som kommer utifrån och de som vill lämna tätorten, säger Patrik Lindahl, projektsamordnare för Bodens kommun.

Husen finns i 60 byar i Gunnarsby församling och Råne älvdal i Bodens kommun samt Råne och Vitå älvdalar i Luleå kommun. Projektet är inspirerat av konceptet Hej hemby i Tornedalen som belönades med utmärkelsen Placebrander of the year 2022.

Drygt 550 ödehus har idenfierats.
Drygt 550 ödehus har idenfierats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!