De senaste veckorna har stadsfestivalerna avlöst varandra och bilder på stora folkhav framför scener, personer som kramar om varandra och fulla öltält har florerat. Men det tycks inte ha haft någon större effekt på spridningen av covid-19.
– Vi ser inte att det ska ha blivit någon ökning av konstaterade fall från Putte i parken i Luleå eller Piteå dansar och ler. Evenemang som verkligen är riskevenemang, det syns på bilderna från partytälten där det är trångt så in i norden, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Den bild som Anders Nystedt dock kan förmedla är den han själv har inblick i. Det gäller regionvården, där bland annat Sunderbyns akutmottagning drabbats av långa väntetider på grund av bristen på vårdplatser. Platser som bara kan hållas öppna om det finns personal som kan bemanna dem. Situationen blir inte heller bättre av att det förekommer fall av covid-19 eller misstänkt smitta hos sjukvårdspersonalen.
– Det är en del av förklaringen och det är för att det är ont om folk i grundbemanningen och sedan när fler måste stanna hemma på grund av förkylningssymptom så blir det färre som ska utföra samma jobb så såklart får det konsekvenser på vården, säger Nystedt.
Smittskyddsläkaren är av uppfattningen att det kan finnas liknande tendenser i den kommunala vården och omsorgen. Det är däremot inte något han kan bekräfta, vilket har att göra med att de veckovisa möten som kommunerna och smittskyddsläkaren haft tagit uppehåll under sommaren.
– Det skulle kunna vara så att vårdpersonal blir smittade när de rör sig ute i samhället och att man, på grund av att man har dåligt samvete när man redan är underbemannade på sin arbetsplats, går in och jobbar även om man kanske borde vara hemma för att man har förkylningssymptom, säger han.
Anders Nystedt tycker sig se en tendens till att Norrbottningarna, sedan covid-19 nedklassificerats till icke samhällsfarlig, har svårare att hålla sig hemma vid symptom.
– Man ska vara hemma minst fem dagar, varav två dagar ska vara feberfria om man har symptom, säger han.