Ett ämne i rödbetor är mycket effektivt för myggbekämpning, enligt forskare från Sverige och USA. Ämnet geosmin kostar en miljon kronor grammet i syntetisk form, men nu vet forskarna att saften från rödbetsskal fungerar lika bra.
Marcus Stensmyr och Nadia Melo vid Lunds universitet och deras forskarkollegor vid University of Washington och Florida International University har identifierat att doftämnet geosmin lockar till sig mygghonor. De kan exempelvis fångas in med en avkapad pet-flaska preparerad med dubbelhäftande tejp och vatten med rödbetsskal i.
– På det här sättet går det att bekämpa mygg utan att andra insekter påverkas. Det går att gillra fällor som bara fångar mygg, vattenbehållare som parfymeras med geosmin är oemotståndliga för honorna, säger Marcus Stensmyr.
Forskningen ska inte göra sommaren i Norrbotten mer uthärdlig, utan förhindra att sjukdomar sprids. Varje år infekteras runt 200 miljoner människor och fler än 700 000 dör, medan klimatförändringar gjort att myggburna sjukdomar ökar och sprids.
– Vår upptäckt kan faktiskt hjälpa många, säger Stensmyr.
Han tror att rödbetor fungerar även på mygg i Norrbotten, särskilt översvämningsmyggen.
– Vi har faktiskt inte testat, men det vore kul om någon ville prova. Rimligtvis borde det fungera, säger Stensmyr till Norr Media.
Resultaten från studien publiceras i en artikel i tidskriften Current Biology.