Nya resersättningar föreslås: "Borde lyssna på berörda"

Regeringen föreslår nu nya ersättningar för de som pendlar till jobbet. Det ger skattelättnader för de med långa pendlingsavstånd.

"Man måste lyssna på de som har erfarenhet av pendling och är direkt berörda. Nu är det ofta förslag som inte är förankrade hos pendlarna på landsbygden", säger Johanna Lindberg i "Hela Sverige ska leva"

"Man måste lyssna på de som har erfarenhet av pendling och är direkt berörda. Nu är det ofta förslag som inte är förankrade hos pendlarna på landsbygden", säger Johanna Lindberg i "Hela Sverige ska leva"

Foto: Carolina Lundin

Norrbotten2022-05-23 13:30

Johanna Lindberg, Luleå, som suttit med i ledningen för den ideella föreningen "Hela Sverige ska leva", anser att de som fattar beslut är för dåliga på att lyssna på de berörda.

– Man måste lyssna på de som har erfarenhet av pendling och är direkt berörda. Nu är det ofta förslag som inte är förankrade hos pendlarna på landsbygden, säger hon.

Regeringen överlämnade nyligen en proposition till riksdagen med ett nytt förenklat reseavdrag, bland annat genom höjda nivåer och nya kilometergränser. Enligt regeringen ska det ge personer med långa pendlingsavstånd stora skattelättnader. 

Förslaget går ut på att dagens reseavdrag ersätts med en skattereduktion som är baserad på avstånd och är lika för alla färdmedel. Enligt regeringen väntas 260 000 personer fler kunna få skatterlättnader med det nya systemet, jämfört med dagens reseavdrag.

I korthet innebär förslaget:

*Den övre avståndsgränsen höjs från nuvarande åtta mil till tolv mil.

*Kilometersatsen höjs från fem till åtta kronor per mil.

*Schablonbeloppet som får dras av för resa med egen bil höjs från 18,50 kronor till 25 kronor milen.

*Avdraget för drivmedel vid tjänsteresor höjs till tolv kronor milen men för bilar som drivs med el blir avdraget sex kronor milen.

Förslaget förslås träda i kraft 1 januari nästa år och beräknas kosta 4,5 miljarder kronor i minskade skatteintäkter. 

– Med dessa förslag kan vi ge ett utökat stöd till de som har långt till jobbet, säger finansministerier Mikael Damberg(S) i en kommentar.

Johanna Lindberg har själv inte sett detaljerna i förslaget, men tycker generallt att pendlarna på landsbygden inte kompenseras för de utgifter man har för att kunna ta sig till och från jobbet.

– Det är ju valår i år och därför försöker man locka fler röster med nya förslag. Ersättningarna gynnar mest de som bor i tätbebyggda områden. De som bor i glesbefolkade områden ute på landsbygden är missgynnade. Vi har många lokala grupper runt om i Sverige som har massor med erfarenhet inom detta område och skulle kunna dela med sig om beslutsfattarna är intresserade, säger hon.

– Det man vinner på nya förslag brukar man ta tillbaka på andra sätt.Det viktiga är att man borde få ersättning från första kilometern. De som bor på landsbygden måste också kompenseras ordentligt för de höjda drivmedelspriserna, säger Sofie Lundberg-Nilsson, Auktsjaur, ordförande i "Hela Sverige ska leva" i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!