Som vi redan berättat väntas nya karantänsregler när myndigheterna håller gemensam presskonferens klockan 14 på torsdagen. Den höga smittan efter att omikronvarianten tagit över i landet har lett till sjukskrivningar och samhällsstörningar.
– En stor del är i hushållskarantän, så det är möjligt att man kommer att justera det där litegrann. Det är nästan en anti-smittskyddsåtgärd, men man är så illa tvungen. I Norrbotten är det mest i vård- och omsorg man har problem, men i andra regioner är det en extrem belastning för hela samhället, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Socialminister Lena Hallengren har bekräftat att reglerna kommer att ändras.
– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, sa hon i Aktuellt på onsdagskvällen.
Det är Folkhälsomyndigheten som beslutar om nya regler för testning och karantän, men exakt hur de ska formuleras ska inte ha varit helt klart under onsdagskvällen. Däremot är det klart att ett antal samhällsviktiga yrken kommer att få förtur till att testa sig och särskilda karantänsregler. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bekräftat att de kommer att presentera en ny prioriteringslista.
Den uppges vara ganska begränsad jämfört med tidigare och omfatta mindre personalgrupper med särskild kompetens inom till exempel vatten- och elförsörjning. Exakt hur det kommer se ut i olika delar av landet blir upp till varje region att presentera.
Karantänsreglerna innebär idag att man ska stanna hemma i minst sju dagar om någon i ens hushåll har testats positivt för covid-19.
– Nuvarande karantänsregler behöver ändras. Antingen att man tar bort det helt eller att man minskar antalet dagar, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv, till TT.
Nu i veckan har Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning med 1 271 företag där sju av tio uppger att de påverkas negativt av karantänsreglerna. Framför allt branscherna handel, besöksnäring och transport, men även byggföretag och industri. Nära hälften av företagen svarade att de har mindre förståelse för de nya restriktionerna än de som kom i början av pandemin.
– Företagen drabbas brett och tvärs över branscherna på grund av den höga frånvaron. En del drabbas för att många är sjuka, men karantänsreglerna gör att många som är friska är hemma just nu, säger Jonas Frycklund.