Den främsta orsaken till livmoderhalscancer är infektion med HPV, humant papillomvirus. Redan 2015 rekommenderade Socialstyrelsen därför att screeningen för livmoderhalscancer i första hand skulle ske med analys för HPV istället för med mikroskopiundersökning. Sedan 1 juli 2020 är HPV-analys en föreskrift.
Men många av landets regioner har haft svårt att ro i land förändringen som bland annat kräver ett helt nytt kallelsesystem. Norrbottens län är bland de sista att införa det nya vårdprogrammet.
– Men nu har vi fått allt på plats, från och med i dag (måndag) analyseras alla cellprov på det nya sättet, säger Åke Berggren, gynekolog och medicinskt ansvarig för cellprovtagningen i Norrbotten.
Han gläds över att man nu kan erbjuda länets kvinnor samma möjlighet som i övriga landet att skydda sig mot livmoderhalscancer.
– Nu kan vi hitta fler förstadier till cancer, behandla dessa och förhindra fler fall av livmoderhalscancer.
De som kallas till cellprov kommer dock inte att märka av någon förändring, proverna tas som vanligt.
– Den stora skillnaden sker bakom kulisserna och innebär att svaren blir mycket säkrare.
Alla kvinnor mellan 23 och 50 år kallas till cellprovtagning vart tredje år. Efter 50 kommer intervallet att kunna glesas ut till vart sjunde år om inte något virus hittats.
– Hittills har det varit fem år eftersom mikroskopiundersökningen inte ger ett lika långvarigt ”skydd”. Det innebär att en del kvinnor får sin sista kallelse vid 70, beroende på när de tagit föregående prov, berättar Åke Berggren.
Cellprov från kvinnor under 30 år testas inte för HPV.
– De flesta som är sexuellt aktiva smittas någon gång av HPV och infektionen läker oftast ut av sig självt. Många är också vaccinerade mot viruset, konstaterar Åke Berggren som dock betonar att vaccinet inte ger ett fullständigt skydd mot livmoderhalscancer.
– Därför är det jätteviktigt att även kvinnor under 30 går på sina cellprovtagningar. Genom cellprov och vaccineringar kommer vi på sikt att kunna utrota livmoderhalscancern, säger Åke Berggren.
I Norrbotten kommer mer än 80 procent av de kallade till sina provtagningar.
– Det är en jättebra siffra nationellt sett, det sorgliga är att bland de 20 procent som inte kommer återfinns de flesta som får cancer, säger Åke Berggren.