Förutsättningarna till utbildning på universitetsnivå ser olika ut beroende på kommun. Mest drabbat är glesbygden som har begränsade resurser. Nu ska en gemensam satsning, där 17 kommuner, tre universitet och representanter från näringslivet jobbar tillsammans, lösa problemen.
Det tvååriga samverkansprojektet ska ge invånarna i glesbygden bättre möjligheter till högre utbildning och ge kommuner och företag ökade möjligheter att rekrytera utbildad personal.
– Vi kommer att samverka med arbetsgivare och kunna ta fram utbildningar som arbetsmarknaden behöver för att täcka sina kompetensbehov, säger Marie Kouljok, vuxenutbildningschef Lapplands Lärcentra.
Kommunalförbundet Akademi norr består av tolv kommuner i norra Norrland som samverkar med Lapplands kommunalförbund, partners och 7,5 miljoner i beviljade medel från Europeiska socialfonden.
Satsningen innebär allt från att starta upp nya utbildningar till att kunna göra praktik på hemorten och studera på distans. Där kommer Lapplands lärcentra att spela en nyckelroll genom sin samverkan med näringslivet och offentlig sektor.
De utbildningar som omfattas av projektet är lärar-, sjuksköterske-, specialistsjuksköterske- och socionomutbildningar. En viktig partner i Norrbotten är Luleå tekniska universitet som ger samtliga utbildningar med undantag för socionomutbildning.
– Det här kommer bidra till det livslånga lärandet och underlätta för de som vill studera vid Luleå tekniska universitet men inte har möjlighet att flytta från sin hemort, säger Anna Öqvist, huvudansvarig utbildningsledare vid institutionen för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska universitet.
För att lösa kompetensbristen snabbt ska företag, yrkeshögskolor och lärcentrum öka samarbetet. Tillsammans ska de utveckla modeller för att kartlägga behov och ta fram nya anpassade utbildningar.
– Vårt sätt att samverka här i norr ligger redan i framkant, även nationellt sett. Vi har skapat metoder tillsammans som verkligen underlättar för kommuner och företag i inlandet. De kan exempelvis ha behov av en utbildning men för få deltagare. Där klustrar vi ihop arbetsgivarnas kompetensbehov och kopplar ihop med utbildningsaktörer. Det har redan resulterat i en ny utbildning till inlandet. Nu vill vi fortsätta jobba ännu mer operativt och få saker att hända, säger Martin Bergvall.