Ny amningsmottagning hjälper mammor i Pite älvdal

När amningen gör ont, barnet är frustrerat eller mjölkproduktionen inte ökar som man vill – då finns hjälp att få vid Region Norrbottens nya amningsmottagning. Hit kan mammor från hela länet söka sig och hjälpen är gratis.

Specialistbarnmorskan Christina Wallbäcks visar hur barnets grepp påverkas av hur det ligger mot bröstet. På Region Norrbottens nya amningsmottagning får mammor som har olika problem med amningen hjälp.

Specialistbarnmorskan Christina Wallbäcks visar hur barnets grepp påverkas av hur det ligger mot bröstet. På Region Norrbottens nya amningsmottagning får mammor som har olika problem med amningen hjälp.

Foto: Emma Bergström Wuolo

Norrbotten2024-10-16 08:30

Under måndagen inleddes Nordiska amningsveckan och i veckan invigdes också Regionens nya amningsmottagning på patienthotellet Vistet vid Sunderby sjukhus.

Den nya mottagningen tar vid när stödet från via BB-eftervård och barnhälsovården inte räcker till. Bebisen ska också ha hunnit bli en vecka gammalt.

Ett första besök på mottagningen tar ungefär 1 timme och 45 minuter.

– Vi behöver gott om tid för att mamman både ska hinna berätta om hur det går och även visa hur hon och barnet gör just nu. Barnet måste själv hinna bli hungrigt, det går inte att stressa fram, säger Christina Wallbäcks, specialistbarnmorska.

undefined
Amningsmottagningen finns på Sunderby sjukhus, på översta våningen av Hotell Vistet.

De hormon som bildas när man är stressad minskar mjölkproduktionen och får amningen att fungera sämre.

– Det är ganska vanligt med problem den första tiden och om man inte får bra stöd från sin omgivning och vården så slutar man. Som anhörig kan man tänka på att stötta mamman och inte säga sånt som kan uppfattas som negativt. Man ska inte fråga om någon har nog med mjölk eller påpeka att bröstvårtan har en viss form för det kan få den nyblivna mamman att ifrågasätta sin förmåga att amma, säger Christina Wallbäcks.

undefined
Så här stor är bebisens magsäck vid födsel, efter tre dagar och efter fem dagar. Bröstmjölken anpassar sig först efter vilken graviditetsvecka barnet är i och sedan hur gammalt barnet är. På så sätt innehåller den alltid det som barnet behöver mest.

Helamningen har blivit mindre vanlig de sista tjugo åren.

– Om man väljer att inte amma eller försöker men behöver sluta för att det inte går så är det också okej. På amningsmottagningen kan vi hjälpa till med hur man avslutar amning om det behövs, säger Christina Wallbäcks.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!