Nu startar upptakten inför kyrkovalet

I veckan publicerade Svenska kyrkan samtliga nomineringsgrupper och kandidater till kyrkovalet den 19 september. Nu har den politiska upptakten till kyrkovalet satt i gång.

Svenska kyrkovalet sker den 19 september. Redan nu har valupptakten börjat då nomineringslistorna har presenterats.

Svenska kyrkovalet sker den 19 september. Redan nu har valupptakten börjat då nomineringslistorna har presenterats.

Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX

Norrbotten2021-07-21 09:01

– Vi vill utreda hur kyrkan möter människor i olika åldrar så att de lättare kan växa in i sin tro. Vi måste skapa fler mötesplatser för medlemmarna så att de kan komma in i ett sammanhang i samhället, säger Helén Lindbäck, präst och politiker i Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna vill även se en generationsväxling i kyrkan.

– Åldern på aktiva medlemmar är väldigt hög. Att få med unga människor och människor mitt i livet är en viktig fråga för kyrkans överlevnad, säger Helén Lindbäck.

undefined

Ungefär fem miljoner människor är i dag röstberättigade till kyrkovalet i Sverige. För att vara röstberättigad måste man ha fyllt 16 år och vara medlem i Svenska kyrkan samt vara folkbokförd i Sverige. 

Socialdemokraterna vill fokusera sin kampanj på vad de kallar en öppen folkkyrka.

– Nomineringsgrupperna har olika syn på kyrkans framtid. För oss är det viktigt att kyrkan fortsatt är öppen för alla. Man ska oberoende av bakgrund kunna finna sin väg till tron, säger Yvonne Stålnacke, kyrkopolitiker inom Socialdemokraterna.

De har nu förberett ett nytt partiprogram och utbildat medlemmar inför valkampanjen.

– Vi måste bli bättre på att beskriva vad kyrkan gör. Många blir förvånade när man beskriver allt det fina arbetet man gör för samhället genom till exempel diakonin, säger hon.

undefined
Yvonne Stålnacke (S) har sadlat om till kyrkopolitiken efter hennes långa karriär som kommunalpolitiker i Luleå.

Även Centerpartiet fokuserar sin kampanj på att stärka kyrkans roll i samhället.

– Vi vill ha en öppen, nära och grön, modig och engagerad folkkyrka. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och att kyrkan finns där människan är. Inte bara i de fysiska rummen och skapa ett stort engagemang för kyrkomedlemmarna, säger Birgitta Johansson Huuva för Centerpartiet.

Miljöpartisterna i Svenska kyrkan fokuserar mer på en grön omställning.

– Vi vill driva på för att införa ett hyggesfritt skogsbruk för skogen som kyrkan förvaltar. Vi måste värna biologiska mångfalden. Klimatet och omställningen är viktig och där måste kyrkan ta en mer aktiv roll, säger Stig Sörlin för miljöpartister i Svenska kyrkan.

Förtidsröstning i kyrkovalet sker i hela landet från 6 september till och med valdagen som är 19 september. För att undvika trängsel på valdagen, på grund av pandemin, så uppmuntrar Svenska kyrkan röstberättigade att förtidsrösta och brevrösta. Nomineringsgruppernas valprogram går att finna på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!