Nu ska bidragsbrotten prioriteras

Bidragsbrotten ökar och polisen kommer den närmatse veckorna att prioriterag utredningen av dessa brott i Norrbotten. "Vår skyldighet är att upprätthålla tilltron till systemet", säger Mikael Ahrtzing, utredare bedrägericentrum för polisregion Nord.

Det finns personer som utnyttjar välfärdssystemet i Sverige för ekonomisk vinning. Nu ska polisen de närmaste veckorna prioritera bidragsbrotten.

Det finns personer som utnyttjar välfärdssystemet i Sverige för ekonomisk vinning. Nu ska polisen de närmaste veckorna prioritera bidragsbrotten.

Foto: Claudio Bresciani

Norrbotten2020-04-21 11:27

För närvarande har polisen 338 anmälningar om misstänkt bidragsbrott som ligger för utredning. Polisen kommer de närmaste veckorna att prioritera dessa utredningar för redovisning till åklagare. 

– Problemet med bidragsbrotten är att det finns en riska att folk tappar förtroendet för systemet och det var det vi ville komma åt från början. Vår skyldighet är att upprätthålla tilltron till systemet och nu kan man se att det var en ganska bra tanke eftersom staten nu får betala ut mycket pengar, säger Mikael Ahrtzing.

Beslutet att prioritera bidragsbrotten fattade polisen redan i december. 

– Då hade inte corona kommit, men nu ser vi att det var ett ganska bra beslut.

I Norrbotten är det vanligaste bidragsbrottet olika fusk med föräldrapenning, men det förekommer även andra former av bidragsbrott som till exempel fusk med assistansersättning och studiebidragsfusk. 

– Jag skulle säga att bidragsbrotten ökar. Vi får in anmälningar hela tiden, säger Mikel Ahrtzing. 

Under 2019 upptäckte Försäkringskassan fler felaktiga utbetalningar än året innan. Av de felaktiga görs fler till kvinnor än till män. Vad den skillnaden beror på går inte att förklara utifrån det tillgängliga underlaget, uppger Försäkringkassan. Andelen felaktiga utbetalningar som orsakats av Försäkringskassan har minskat. 

Försäkringskassan fattade 21,5 miljoner beslut under 2019. Av dessa omprövades 66 000 på begäran av den som fått beslutet. Totalt har Försäkringskassan gjort 133 453 felaktiga utbetalningar under 2019, av dessa var 26 procent orsakade av Försäkringskassan. 

Ser du någon risk att bidragsbrotten ökar när det blir mer utbetalningar från staten?

– Ja, absolut det gör jag, för det finns alltid folk som utnyttjar kriser. Så jag ser absolut en risk att folk utnyttjar det här med att staten är frikostiga nu med att försöka hjälpa folk.  

Är de svåra att utreda?

– Ja, det kan det vara, speciellt det här med assistansbidrag är svåra för det är många personer inblandade och en del – och det vill jag understryka att de absolut flesta av de här assistansbidragen är det inga problem med – men de här som fifflar gör det medvetet och hela affärsidén är att luras och det blir fort ganska mycket pengar, säger Mikael Ahrtzing. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!