Nu ska allt hämtas hemma

Det ska bli lätt att göra rätt – nu ska även förpackningarna hämtas bostadsnära.

De som bor i villa eller radhus har att se fram emot en stor förändring av sophämtningen. 2025 ska all förpackningsinsamling hämtas bostadsnära.

De som bor i villa eller radhus har att se fram emot en stor förändring av sophämtningen. 2025 ska all förpackningsinsamling hämtas bostadsnära.

Foto: Kurt Engström

NORRBOTTEN2019-09-07 10:36

2025 ska de förpackningar villaägare packar i bilen och fraktas till återvinningsstationer istället samlas in bostadsnära. På Naturvårdsverket är arbetet i full gång med en vägledning om hur den nya lagen ska bli verkstad. Det första målet är satt till att 60 procent av bostadsfastigheterna i Sverige ska erbjudas bostadsnära insamling.

– Vi arbetar med att tolka lagen för att underlätta parterna att införa de nya reglerna. Det här är ett arbete som till största delen måste ske lokalt där fastighetsägare, de som samlar in förpackningar, och kommunen pratar ihop sig, säger Malin Göransson, handläggare återvinningsenheten vid Naturvårdsverket.

Regeringens syfte med lagen är att uppmuntra medborgarna att sortera sina sopor. "Det ska inte vara en börda att göra sig av med sitt källsorterade material. Insamlingen ska därför göras nära hemmet. Vi vet att fler sorterar mer om det blir enklare", säger miljöminister Karolina Skog på regeringens hemsida.

Idag måste den som vill ha förpacknings- och tidningsinsamling nära fastigheten betala extra, antingen genom avfallstaxan, genom sin bostadsrättsförening eller via sin hyra. Nu förtydligar regeringen att producenterna ska ta det fulla ekonomiska ansvaret för insamlingen av förpackningar och returpapper.

Malin Göransson, Naturvårdsverket, säger att utmaningarna är olika i tätorter och glesbygd.

– Lagstiftningen syftar till att det ska se likadant ut över hela landet genom producentansvaret. På många ställen har det varit upp till kommunen att stå för den här servicen, nu blir det tydligare ett producentansvar, säger hon.

Att fastighetsägarna slipper avgifter för hämtningen av förpackningarna kan betyda att detta tas ut på andra sätt.

– Det kan bli så att priset på förpackningar istället läggs på varorna. Men det är ett incitament för producenterna att utforma förpackningar bättre och göra dem mindre, säger Göransson.

De som bor i flerfamiljshus har ofta soprum med sortering i närheten av sin bostad, något som i de nya reglerna kallas kvarternära.

Största skillnaden blir det för de som bor i villa eller radhus. Hur insamlandet ska se ut är fortfarande oklart, men det finns olika system att tillgå. Exempelvis soptunnor med möjlighet att sortera flera fraktioner och system där glas, metall, papper, tidningar och plast paketeras i påsar med olika färger, för att sorteras i efterhand.

2021 ska dessutom alla kommuner ha matavfallsinsamling enligt lagen.

FAKTA

Regeringen tydliggör att huvudregeln för insamlingen av returpapper och förpackningsavfall av de vanligaste materialen ska vara att dessa samlas in bostadsnära (fastighetsnära) eller kvartersnära.

Detta är en stor förändring från dagens system med återvinningsstationer som huvudregel. För att aktörerna ska få tid att anpassa sig så kommer servicen på insamlingen att höjas stegvis 2021 och 2025.

Om bostads- eller kvartersnära insamling inte bedöms skälig med hänsyn till bland annat fastighetens utformning så ska avfallet hämtas på en plats som ligger så nära bostadsfastigheten som möjligt.

Ett av huvudargumenten när producentansvaret för förpackningar infördes 1994 var att det skulle leda till mer miljösmarta förpackningar. Nu skärps kraven på att förpackningar ska designas smartare. Exempelvis införs bestämmelser om att onödiga förpackningar ska undvikas.

Det är producenterna av förpackningar och tidningspapper som ska bekosta insamlingen, inte kommuner och bostadsrättsföreningar. Nu förtydligas att det fulla ekonomiska ansvaret ska tas av producenterna genom tillståndspliktiga insamlingssystem.

Kommunerna får krav att tillhandahålla system för separat insamling av matavfall från hushållen senast 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!