Nu kommer krisstödet efter sommarens väderkaos

För Sveriges bönder var 2023 ett riktigt dåligt år, i Norrbotten regnade mycket av skörden bort. I dag kommer en tidig julklapp till jordbrukarna då utbetalningen av regeringens krisstöd påbörjas.

En stor del av Håkan Hultmans skörd förstördes på grund av regnet. I dag påbörjas utbetalningen av regeringens krisstöd.

En stor del av Håkan Hultmans skörd förstördes på grund av regnet. I dag påbörjas utbetalningen av regeringens krisstöd.

Foto: Tommy Norin

Norrbotten2023-12-22 09:00

Som en tidig julklapp betalar Jordbruksverket i dag ut ett krisstöd till Sveriges lantbrukare. Några jättesummor handlar det inte om men alla pengar är välkomna i en bransch som är hårt utsatt av ökade kostnader och inte minst vädret.

Håkan Hultman driver tillsamman med frun Tanya ett jordbruk i Altersbruk och han får ta del av stödet.

– Det är väldigt olika hur vi har drabbats men har man drabbats hårt är det kanske inte så mycket hänga i julgranen, konstaterar han.

I södra Sverige var det många bönder som drabbades av torka. I Norrbotten var det snarare motsatsen när det väl skulle skördas.

– Det fanns en lucka i september som var bra, annars var det regn var och varannan dag. Spannmål som var mogen bröts ner och ramlade på backen och man kunde inte komma åt det. Sedan blev det svampangrepp, vilket händer när det är mycket blött, säger han.

Några av Håkans Hultmans skiften var väldränerade och kunde trots allt ge en hyfsat bra skörd. Andra var rena bottennappet.

– För vår del blev väl skörden strax under medel, säger han.

Det måste påverka ekonomin ganska rejält?

– Ja, men vad ska man göra. Alla vi som är i den här branschen vet vad som gäller och ibland blir det så här, det är en del av spelet.

Krisstödet ger drygt 234 kronor per hektar vårsådda spannmålsgrödor. För Håkan Hultmans del handlar det om drygt 20 000 kronor som betalas ut som en tidig julklapp dan före dan före dopparedan. Då är även stödet för nötkreaturen inräknat.

– Men det är också därför som vi har stöd. För att kunna säkerställa en livsmedelsproduktion. Då är det nödvändigt att det finns någon form av grundplåt som man kan falla tillbaka på.

Hur ser du på framtiden, kommer du att fortsätta i branschen? 

– Såvida det inte händer något väldigt allvarligt så ska man väl försöka göra det. Men det är helt frivilligt att hålla på med det här. Man kan sluta också och skaffa sig ett riktigt jobb i stan. Men det har sin charm, en konstig frihetskänsla trots att man är slav under banken. Det är svårt att förklara, säger han.

Snart är det ett nytt år och dags för en ny vårsådd för länets bönder.

– Man tror alltid att det ska bli bättre då i den här branschen, säger han.

Samma känsla som när man lämnar in lottoraden?

– Ja, precis. Skillnaden är att vi jordbrukare aldrig behöver spela på lotto – vi lever i det, avslutar Håkan Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!