Jan Oddvar Olsen från Harstad i Norge har ett fritidshus i Katterjåkk i Sverige. Han är en av de mer än 12000 norrmän som har fritidshus i Sverige. Till för någon vecka sedan kunde han inte besöka Sverige på grund av covid-19 utan att tvingas till karantän när han återvände till Norge. Något som norska staten kan ändra på med kort varsel.
– Vi som har stugor i Sverige tycker att det är helt fel med karantänsbestämmelserna för här uppe i norr ligger stugorna vid gränsen där det har inte varit någon sjukdom. De man träffar på är i stort sett norrmän. Vi behöver inte handla i Sverige utan kan ta med maten ifrån Norge och man är bara tillsammans med familjen. Bestämmelserna är helt meningslösa för att neka oss att använda våra fritidshus i Sverige, säger Jan Oddvar Olsen.
Upprördheten bland de norska fritidshusägarna var så stor att man startade en Facebooksida "Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige". Gruppen har idag närmare 8 000 medlemmar. Initiativtagarna har nu tagit ett steg till och på gruppens vägnar låtit en advokat skriva ett brev till Helse- og omsorgsdepartementet där man kräver ett undantag från karantänsreglerna för de med fritidshus i Sverige.
– Vi har sänt många brev men vi får inga bra svar. De svar vi får är med de regler som gäller men reglerna vet vi ju redan, säger Einar Rudaa, som är en av initiativtagarna till brevet.
I brevet hänvisar de till EES-avtalet där Norge är förpliktigat till att följa rätten till fri rörlighet för personer och kapital. Man skriver också att norrmän med fritidshus i Sverige blir diskriminerade i förhållande till de som har fritidshus i Norge.
Om inte karantänsreglerna ändras så hotar gruppen att stämma den norska staten för brott mot EES-avtalet.
– Jag tycker det är helt på sin plats för de tar ifrån oss en rätt vi har. Det ska vara fri rörlighet för kapital och personer inom EES, säger Jan Oddvar Olsen.
För Jan Oddvar Olsen har karantänsbestämmelserna fått stora konsekvenser.
– I vintras var det extremt mycket snö så vi har fått skador av snön. Snön tog dörrarna till förrådet så där fick vi bygga nya dörrar. Det är helt orimligt av norska myndigheter att neka oss att komma till våra fritidshus. Man får också en sidoeffekt och det är att det skapas ont blod mellan goda grannar och det är mycket olyckligt, säger Jan Oddvar Olsen.