Rätt beslut att ansöka om Natomedlemskap

Sju av tio av norrbottningar tycker det var rätt beslut av regeringen att ansöka om medlemskap i Nato, det visar en opinionsundersökning som Kantar sifo genomfört på uppdrag av Norr Media.

Fredrik Lundh Sammeli ser Natomedlemskapet som en möjlighet att stärka Norrbottens försvar genom att placera fler övningar och stabsfunktioner i länet. (Arkivbild)

Fredrik Lundh Sammeli ser Natomedlemskapet som en möjlighet att stärka Norrbottens försvar genom att placera fler övningar och stabsfunktioner i länet. (Arkivbild)

Foto: Henrik Radhe

Norrbotten2022-08-28 09:30

På söndagskvällen den 15 maj i år meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att Socialdemokraternas partistyrelse fattat det historiska beslutet att Sverige skulle ansöka om medlemsskap i Nato. Opinionsmätningar inför beslutet tydde på att det fanns ett brett folkligt stöd för Natoansökan, flera undersökningar visade att tre av fem svenskar ville gå med i försvarsalliansen. 

Nu står det klart att stödet ökat ytterligare – i Norrbotten tycker 72 procent av de svarande i Norr medias opinionsmätning att det var rätt beslut av regeringen att ansöka om medlemskap i Nato. Undersökningen har genomförts av Kantar sifo. 

Beslutet föregicks av en intern process inom S, men det fanns också partimedlemmar som var öppet kritiska. 

S-kvinnors ordförande i Norrbotten, Elisabeth Lindberg, var en av dem. 

– Det kom så plötsligt att vi inte hann samla ihop oss innan. Många inom S-kvinnor är emot Nato-avtalet. Men det är ju bra att siffrorna pekar på att vi har fattat ett korrekt demokratiskt beslut och att demokratin fungerar. Trots att det inte är rätt beslut för mig personligen, säger hon.

Även Samuel Pettersson, distriktsordförande i SSU Norrbotten har riktat stark kritik mot Nato-avtalet och har inte velat att Sverige ska ge vika för kraven från Turkiet. 

– Jag tycker det är bra att man gjort en undersökning och jag är inte förvånad över resultatet. Vi befinner oss i en orolig tid, säger han.

Men Samuel Pettersson står fast vid sina tidigare ställningstaganden. 

– Både personligen och inom SSU finns det kritik till Nato, som är en kärnvapenallians. Men jag märker knappt av Nato-frågan bland väljare nu när vi börjat kampanja ute inför valet, säger han. 

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli beskriver att det inte var en enkel process att fatta beslutet.

– Vi alla är väldigt påverkade av det krig som Ryssland så brutalt startade den 24 februari. Som socialdemokrat är jag glad över den alliansfrihet vi haft, den har i grunden tjänat Sverige väl. Men världen är förändrad och jag är övertygad om att vi nu bäst och mest effektivt bygger säkerhet och trygghet i samarbete med andra, säger han. 

Han lyfter också Norrbottens särskilda läge i frågan. 

– Utifrån förändringen i omvärlden stärks bara Norrbottens viktiga militärstrategiska läge. Vi hade att välja mellan att antingen bygga upp ett eget jättestarkt försvar, som skulle kosta väldigt mycket pengar och ta väldigt lång tid. Eller så kunde vi samarbeta med andra. Vi landade rätt snabbt i att ett Natomedlemsskap är den vägen vi vill ta för Sverige, säger Fredrik Lundh Sammeli. 

Han menar också att beslutet fattades vid rätt tidpunkt. 

– Det togs så fort det bara kunde. Processen för att bli medlem saknar fastlagd tidsplan. Tid från ansökan till fullvärdig medlem är den osäkraste tiden och vår ansökan har redan tagits emot väl av många länder. Det fanns inget skäl att vänta.

Fredrik Lundh Sammeli ser nu fortsatta möjligheter till ett nära samarbete med övriga Natoländer.

– Jag ser möjligheten att stärka Norrbottens försvar genom fler övningar och stabsfunktioner, som med fördel skulle kunna förläggas här. Vi har starka förband som kommer vara väldigt eftertraktade i ett Natosamarbete, både armén och flygvapnet är långt framme i sitt kunnande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!