Bottenbetyg för regionen i nationell undersökning

Norrbottningarna ger Region Norrbotten bottenbetyg i en nationell undersökning när det kommer till förtroende, tillgång till vård och rimliga väntetider. "Jag är inte alls förvånad", säger regionrådet Anders Öberg (S).

77 procent av norrbottningarna uppger i en enkät att de har tillgång till den vård de behöver.

77 procent av norrbottningarna uppger i en enkät att de har tillgång till den vård de behöver.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbotten2023-03-01 10:30

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens syn på svensk hälso- och sjukvård. Alltså om personer tycker sig få den vård man behöver, om väntetider är rimliga, om vården ges på lika villkor och hur en ställer sig till vård med stöd av digital teknik.

Region Norrbotten är en av de regioner som får lägst betyg i undersökningen.

Av norrbottningarna anser 77 procent att de har tillgång till den vård de behöver – ett bottenbetyg jämfört med de andra regionerna. I Region Kalmar, som ligger i topp, är motsvarande siffra 92 procent.

Även när det kommer till rimliga väntetider och förtroende för sjukhusen samt hälsocentralerna hamnar regionen långt ner på listan.

undefined
Regionrådet Anders Öberg (S).

Anders Öberg (S), regionråd, är inte förvånad. Han tror att resultatet från norrbottningarna är kopplat till regionens förmåga som arbetsgivare.

– Det är två sidor av samma mynt. Är vi inte en bra arbetsgivare och inte har tillräckligt många medarbetare kommer vi inte kunna möta norrbottningarnas behov av tillgänglighet och hantera operationsköer. Det är samma fråga, sett från två olika håll, säger Öberg.

– Jag är inte alls förvånad utifrån att man har väldigt långa väntetider i Norrbotten och att vi inte har hanterat uppskjuten vård. Vi måste komma ihåg att vi under pandemin var den region som ställde in mest vård och hade de längsta vårdköerna i förhållande till alla regioner i Sverige. Just nu har vi en situation som är en effekt av ett vägval som tidigare regionledningen gjorde, när man inte påbörjade ett arbete och hanterade en del av vårdköerna under pandemin. Alla sattes i vänteläge, säger Öberg och ger exempel på att det tog lång tid innan förslaget om att köpa vård utanför länet kom.

Vad ska ni göra nu då?

– Vi måste titta vilka åtgärder som är möjliga att göra för att öka vår förmåga att ta hand om olika grupper som väntar på vård. Det är ett arbete som pågår. Jag har för avsikt att återkomma under våren om ett planförslag.

Kan du nämna något av det ni försöker få i gång eller vad det kan handla om?

– Jag ber om att få återkomma, jag vill inte föregå den diskussion vi har med fackliga organisationer, medarbetare och verksamheten.

Regionrådet nämner dock att det är viktigt att jobba med den långsiktiga kompetensförsörjningen.

– Det är både hur vi med utbildningssamordnare säkerställer att de som går utbildningarna blir omhändertagna eller får en bra introduktion för ett jobb inom hälso- och sjukvård i Norrbotten. Det andra är hur vi tar hand om de som i dag jobbar inom hälso- och sjukvården, att de får egen utveckling och en arbetssituation som är hållbar.

Regionen hamnar inte i botten när det kommer till hur pandemin hanterats, utan ligger över rikssnittet.

– Jag tror vi har haft en tydlig och bra kommunikation. Det är mycket tack vare den smittinformation som Anders (reds. anm. Nystedt) och hans kollegor inom smittskyddsenheten har bidragit med.

Även många är positivt inställda till digitala vårdbesök.

– Vi ser att det stora kliv vi tagit under pandemin, när det gäller digitala besök och teknikanvändande, håller i sig och det är väldigt positivt. Vi ser också att norrbottningarna är ungefär lika positiva till att använda 1177:s e-tjänster som folk i övriga landet, säger Anders Öberg.

Barometern

• Datainsamlingen för 2022 års undersökning genomfördes under perioden 4 april – 4 juni samt 3 oktober – 5 december. Sammanlagt har 48 304 personer över 18 år i hela landet svarat på enkäten, som genomfördes med mixad datainsamlingsmetod.

• I Norrbotten svarar cirka 2 000 slumpmässigt utvalda individer på enkäten varje år. Det finns inget krav på att de som svarar ska ha varit i kontakt med vården eller behövt vård under året.

Här går det att läsa hela undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!