Fyra renskötare, däribland ordförande och vice ordförande i samebyn, är åtalade för två fall av grovt jaktbrott i samband med skyddsjakt på björn. Enligt åtalet har männen bedrivit otillåten skyddsjakt från snöskoter och fejkat skottplatser för att dölja det.
Inledningsvis misstänktes även samebyns ordförande för övergrepp i rättssak. En naturbevakare hade anmält att ordföranden ringt upp till honom på kvällen den 28 maj 2019 och sagt att han och en annan naturbevakare på länsstyrelsen "ska passa er jävligt noga". Dessutom upptäckte naturbevakaren på sin övervakningskamera att en renskötare som deltagit i skyddsjakten gått omkring på hans gård.
– Vi kunde inte styrka att ett brott har blivit begånget och därför är det nedlagt, säger Git Hägglund, kriminalinspektör vid miljöbrottsenheten i Region Nord.
Utredaren har förståelse för att det var en olustig situation för naturbevakaren som känt sig hotad i sin tjänsteutövning.
– Börjar man få påhälsningar känns det inte bra. Det kan man förstå om man bara går till sig själv, säger Git Hägglund.
Att brottsmisstankarna lades ned berodde på att ord stod mot ord. Samebyns ordförande nekar till att ha uttalat något hot. Han hävdar istället i förhör att det var naturbevakaren som sagt att denne skulle förstöra hans liv. Samebyns ordförande uppger att han känt naturbevakaren i 30 år och att han varit som en kompis för honom när de hjälpts åt för att hitta rovdjuren.
"Det här ställer till problem inför framtiden. Hur ska man jobba tillsammans med (naturbevakaren) och (den andra naturbevakaren) då man ska inventera både järv, lo, björn och örn. Det kan vara så att jag fått spår på en loföryngring och sedan blir anmäld för grovt jaktbrott genom förföljelse", säger han i förhör.
Den andra renskötaren, som observerats på övervakningsbilden, är också en av dem som står åtalad för grovt jaktbrott. Han hävdar i förhör att han besökt naturbevakarens fastighet för att titta på ett sågverk, då han var intresserad av att köpa ett likadant.
– Han är bara åtalad för jaktbrottet. Det blev inget av det där. Det var inget brott begånget, säger mannens försvarsadvokat Sami Hietala.
Advokat Sven Severin som företräder samebyns ordförande säger att det var naturligt att misstankarna om övergrepp i rättssak lades ned.
– Det fanns ingen substans i det.
Däremot konstaterar Sven Severin att det blivit en infekterad situation mellan samebyn och länsstyrelsen.
– Förtroendet har inte varit det bästa mellan de här parterna. Man har uppenbarligen missförstått varandra i olika situationer.
Länsstyrelsens rovdjurshandläggare uppger i polisförhör att det inte finns något förtroende för samebyn och de uppgifter de lämnar. Samebyns ordförande säger i sin tur att länsstyrelsens fungerar som en diktatur och att han tror att naturbevakarna försöker sätta dit dem på order från chefen på naturmiljöenheten.
"Samebyns ordförande kommer aldrig att kunna jobba tillsammans med dem. Han anser att man haft tillit till varandra som inte längre finns", står det i polisförhör.
Git Hägglund säger att hon utgår från att utredningen håller för en fällande dom för grovt jaktbrott.
– Sedan får vi se vad rätten säger. Man måste kunna styrka att man har brutit mot villkoren, men i det här fallet anser jag att vi kan det.