Muthärva i tingsrätten

Ryktesvägen spreds det att i Norrbotten går det att få yrkeskompetensbevis utan att ens vara på plats, dessutom till halva priset. I dag hålls rättegången i Luleå tingsrätt.

På tisdag ställs flera personer till svars i en muthärva i Luleå tingsrätt.

På tisdag ställs flera personer till svars i en muthärva i Luleå tingsrätt.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2023-11-14 10:18

För att köra persontransporter med buss och annan tung trafik krävs yrkeskompetensbevis. Det är en handling som bland annat tillhandahålls av trafikskolor efter en teoriutbildning på 140 timmar varav tio praktiska körlektioner.

I dag åtalas en högt uppsatt person på en trafikskola i Norrbotten av Luleå tingsrätt för att ha tagit emot mutor i utbyte mot yrkeskompetensbeviset. 

Enligt åklagaren, Robert Engstedt, Riksenheten mot korruption, har de som köpt utbildningen inte ens behövt åka till Norrbotten.

– Man har inte varit på plats och gör det för halva priset, säger åklagaren.

Ett lagligt yrkeskompetensbevis kostar mellan 25 000-30 000 kronor, enligt Robert Engstedt har den som köpt yrkeskompetensbeviset av den här trafikskolan i vissa fall betalt cirka 9 000 kronor.

– Jag har sett lite olika uppgifter, säger Robert Engstedt.

Enligt åtalet har personen på trafikskolan tagit emot mutor vid tio olika tillfällen till en sammanlagd summa på 146 500 kronor.

– Som jag ser det så är det ett problem om folk köper sig rättigheterna utan att ha kunskaperna.

Ytterligare sex personer åtalas i samma mål för att ha mutat personen på trafikskolan. Ingen av de åtalade är bosatta i Norrbotten utan de flesta är skrivna i Göteborgstrakten.

– Det gick rykten om att man kunde köpa sig möjligheten. När man i förhör frågade var de bodde någonstans så var det någon som svarade 'jag pendlade mellan Växjö och Norrbotten varje dag', säger Robert Engstedt.

En av de sex som åtalas för mutor, en 39-årig man, ska ha gjort det vid fem olika tillfällen mellan 2019-2020.

– Jag uppfattar det som att man förmedlat tjänsten, att man har tagit emot pengar för huvudmannens räkning, säger Robert Engstedt.

Det var Trafikverket som fattade misstankar och gjorde en anmälan om att allt inte stod rätt till.

– De hade en lång lista med 15 olika personer, men vi har valt ut de som vi hittat transaktioner på. Trafikskolan menar att de utbildat per telefon men både jag och Trafikverket anser att man måste vara på plats.

Enligt Robert Engstedt är det inte första gången som något sådant här inträffar.

– Det har varit liknade fall med jägarlicens i norra Sverige, man utnyttjar behovet av att sälja tjänster men inte kunskaper. Sen är det inte så bra att fara omkring med tunga fordon i trafiken och sakna kunskapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!