MP: "LTU måste få en bättre inriktning"

Förändringar måste göras på Luleå tekniska universitet, LTU, för att i förlängningen öka befolkningen. Det anser Miljöpartiet i Norrbotten som reagerat på den senaste befolkningsstatistiken från SCB.

"Vi behöver bli ett modernt län där många känner sig lockade att bo”, säger Sven Nordlund (MP) som menar att satsning på Luleå tekniska universitet är en del.

"Vi behöver bli ett modernt län där många känner sig lockade att bo”, säger Sven Nordlund (MP) som menar att satsning på Luleå tekniska universitet är en del.

Foto: Nellie Andersson

Norrbotten2022-08-27 08:00

Statistiska centralbyrån, SCB, har publicerat befolkningsstatistik för årets andra kvartal. Mellan tiden 1 april – 30 juni har befolkningen i Norrbotten minskat med 137 personer. För första kvartalet var minskningen 177 personer. Nu reagerar Miljöpartiet i Norrbotten som anser att förändringar måste göras vid universitetet för att vända befolkningssiffrorna.

– Vi tycker att LTU måste få en bättre inriktning så man kanske lockar fler unga kvinnor och att Luleå som studentstad måste snäppa upp och bli bättre, säger Sven Nordlund (MP) som kandiderar till regionfullmäktige.

– Det är för många som flyttar ”förbi” Luleå, man väljer andra studentorter.

Han menar att det finns en risk att folk som väljer att studera utanför länet också blir kvar där efter utbildningen. Exakt hur Luleå och universitetet skulle kunna bli än mer attraktivt för studenter anser Nordlund måste studeras. 

– Jag tycker det är fel att som politiker gå in och peta i detaljer men däremot ska man analysera och se vad det är som saknas. Vilka utbildningar kan man bli, ibland bättre på, men även komplettera med säger han och menar att universitet också måste få mer resurser.

Birgitta Bergvall-Kåreborn är rektor vid Luleå tekniska universitet. Hon tror att det är lätt att tänka sig att universitetet främst har tekniska utbildningar på grund av dess namn.

– Men hälften av våra studenter läser olika tekniska utbildningar och hälften läser icke tekniska utbildningar, säger hon.

Majoriteten av studenterna vid LTU kommer i dag från andra regioner än Norrbotten eller Västerbotten. En sak som rektorn tror kan påverka är avstånden i länet.

– Många studenter måste flytta även för att läsa vid sitt så kalla de ”hemuniversitet”. Vet man att man måste flytta tror jag att man kanske tittar på ett annat sätt. ”Ska jag ändå flytta kan jag flytta var som helst”, medan någon i södra Sverige som inte vill flytta tittar vilka lärosäten som finns så pass nära att jag inte behöver det och så väljer man så.

Birgitta Bergvall-Kåreborn anser att universitetet är en viktig aktör när det kommer till befolkningsfrågan men menar också att man måste jobba tillsammans.

– Det är ett starkt flöde in till Norrbotten och norra Västerbotten tack vare Luleå tekniska universitet, men sedan måste alla jobba för att se ”hur stannar de hos oss?”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!