Det tror Lena Bondestad, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
– Det går inte att spekulera i hur många år det dröjer men det är bara en tidsfråga innan den är här, tyvärr. Och eftersom klimatet är gynnsammare för den vid kusten blir det troligen där den etablerar sig först, säger Bondestad.
Att det inte hänt hittills kan länets bönder och trädgårdsodlare tacka klimatet för.
– Men vi ser att klimatförändringarna går snabbt nu. Det händer saker hela tiden. Exempelvis har vi fått hit liljebaggen. Den fanns inte för fem år sedan, nu är den vanlig.
Mördarsnigeln äter det mesta i sin väg, bland annat lantbruksgrödor och grönsaker, som sallad.
– Och hamnar den i ensilaget och ruttnar så blir djuren sjuka och kan dö. Den ställer till jättestora problem för många.
Det vanligaste introduktionssättet är genom blommor eller andra växter.
– Det kan exempelvis hänga med i växtplantor söderifrån, där sniglarna lagt sina ägg. Snigeläggen är inte lätta att upptäcka, säger Lena Bondestad.
Enstaka fynd av den spanska skogssnigeln, som är mördarsnigelns riktiga namn, har redan gjorts i Norrbotten.
– Eftersom de inte dykt upp året därpå har de på något sätt inte klarat vår långa och kalla vinter. Men som sagt, på sikt så kommer de säkert att finnas här också. De finns i inlandet i Jämtland och då är det inte så jättestor skillnad i klimat.
Den mest nordliga, kända etablering hittills är Nyåker i Nordmaling, vid Västerbottenskusten. Där försöker länsstyrelsen bekämpa dem med hjälp av specialutbildade hundar, som spårar sniglarna och dess ägg i marken. Projektet startade hösten 2020 och väntas pågå till i höst.
En enda mördarsnigel kan lägga uppemot 400 ägg, så att hitta dem innan de kläcks är en stor fördel. Att förstöra ägg från mördarsnigeln har tidigare varit vanskligt. De är svåra att hitta.
– Vi har tränat våra hundar att markera på spansk skogssnigel. När de lärt sig snigeldoften markerar de bara den. Andra snigelarter kommer alltså inte att påverkas av bekämpningen, säger Stina Wallin, hundförare i projektet.
Länsstyrelsen i Norrbotten följer projektet med stort intresse.
– Om sniglarna observeras här kommer vi snabbt be att få ta hjälp av de där hundarna. Jag hoppas vidare att norrbottningarna är snabba att nacka mördarsniglarna om de får syn på dem, säger Lena Bondestad.