Andelen kvinnor som driver företag har endast ökat med två procentenheter sedan år 2008. 2008 var andelen kvinnor som drev ett företag 29 procent, och år 2017 hade siffran ökat till 31 procent. Det visare en ny undersökning som Unionen har gjort.
Andelen kvinnliga företagare varierar stort mellan olika kommuner. Högst andel kvinnliga företagare finns i kommuner i Stockholms och Skåne län, medan kommunerna med lägst andel kvinnliga företagare finns i Jönköping, Norrbotten och Östergötlands län.
I Norrbotten är 28,18 procent av företagarna kvinnor. Med på listan över de tio bottenkommunerna i landet finns två kommuner i Norrbotten: Pajala med 19,34 procent, och Överkalix med 22,3 procent kvinnliga företagare.
Det finns inte någon kommun där kvinnor är i majoritet bland de som driver eget företag.
– Utvecklingen mot ett mer jämställt företagande går långsamt. Det är viktigt att förstå vad som påverkar beslut och attityder. Socialförsäkringssystemet måste anpassas på ett sätt som underlättar för alla företagare. Det är särskilt viktigt för kvinnor som har mer att förlora på att byta en trygg anställning mot att driva eget, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef Unionen.
I kommuner där branscher som företagstjänster, information och kommunikation samt finans är relativt stora är andelen kvinnliga företagare högre. I kommuner som domineras av traditionellt mansdominerade branscher, som tillverkning- och utvinning, byggverksamhet samt jordbruk, skogsbruk och fiske, är andelen kvinnliga företagare låg.
– Näringslivsstrukturen är en viktig faktor som kan hjälpa oss att förstå varför vissa kommuner har få kvinnliga företagare, menar Henrik Ehrenberg.
– Kommuner och regioner måste arbeta strategiskt med att främja kvinnors företagande, dels genom att skapa bra villkor för kvinnor att starta företag i branscher där de redan är verksamma, men också genom att främja kvinnors företagande i branscher där kommunen vill se fler företag i framtiden, säger Henrik Ehrenberg.