Coronakrisen slår skoningslöst mot länets företag, inte minst inom besöksnäringen, restaurangerna och handeln. Norrbottens handelskammare gjorde nyligen en enkät som visade att närmare 80 procent har påverkats negativt, med en minskad efterfrågan för två tredjedelar av dem.
Som utrikeshandelsminister ligger inte de näringarna främst på Anna Hallbergs bord men hon håller öppet för nya stödpaket från regeringens sida.
– Hela våren, inför våra ändringsbudgetar, har vi haft förslag från näringslivet som grund. Många stödpaket som man kan summera till totalt 240 miljarder kronor nu. Men vi är fortsatt väldigt lyhörda. Sverige har råd tack vare starka offentliga finanser. Svårt att spekulera vad som kommer, jag vill inte gå händelserna i förväg.
Norrbotten har närmare 600 exporterande företag. Hur vill du stötta de små och medelstora företagen när svensk export väntas falla med minst 6 procent i år och världshandeln med 30 procent?
– En region som Norrbotten ska få ännu tydligare möjligheter att exportera och lyfta sina produkter och tjänster ute i världen. När inte företagen själva kan resa, ska våra ambassader, Business Sweden och andra handelsrepresentanter vara företagens förlängda arm – få loss levereanser, fixa transporter med mera.
Landets regionala exportcentra – där just Business Sweden och Almi Företagspartner ingår – behöver vässas och utvecklas, enligt NSD:s politiske redaktör Olov Abrahamsson.
– Vi vill jobba mer med de här "ekosystemen". Det finns fantastiska kluster i Norrbotten, kring universitetet och råvarutillgångarna. Vi vill lyfta regionen utifrån den identiteten – skogsnäringen, mineralerna. Oerhört viktigt att komma ut mer på världsmarknaden och säga: "Kom hit och investera! Köp våra produkter!", när Norrbotten är så vassa och duktiga.
Vilka signaler får du från länets storindustrier som LKAB, SSAB, Smurfit Kappa och Billerud Korsnäs om hur de har drabbats i coronakrisen?
– De stora industrierna har mer motståndskraft, även om det finns utmaningar där också. Det gäller särskilt de med långa värdekedjor, som nu slås sönder på grund av corona.
– Samtidigt ökade exporten från Norrbotten med tolv procent förra året, mer än genomsnittet. En väldigt bra "skjuts" i exporten här. Det finns också en bredd som visar på en stor styrka. Men jag vill se ännu mer investeringar i Norrbotten, det finns så mycket mer att göra.
Råvarupriserna har varit väldigt volatila sedan coronautbrottet. Vad kan regeringen göra för att skydda LKAB mot alla tvära kast?
– LKAB är ett självständigt företag som har klarat tidigare upp- och nedgångar och kriser. Men regeringen har ingen inriktning specifikt mot LKAB just nu, utan företagsledningen som får hantera detta. Jag är helt övertygad om att de kommer att klara det.
Regionerna går på knäna nu, med skenande vårdkostnader och uteblivna intäkter på grund av coronakrisen. Hur ska de har råd med att stärka näringslivet också?
– På lång sikt har regionerna inte råd att i-n-t-e satsa på näringslivet. Norrbotten är helt beroende av handeln med omvärlden. När företagen exporterar, har vi råd att trygga välfärden med fler poliser, sjuksköterskor med flera.
– Vi kan bara bygga det starka samhället om vi har en stark exportnäring. Och det vet jag att Region Norrbotten förstår och vill leva upp till i samverkan med regeringen.
Många varnar för mer protektionism inom EU och även globalt, med kortare leverantörskedjor och mer produktion i ländernas närområden. Hur påverkas länets exportnäring?
– Vi står vid ett vägskäl nu. De protektionistiska tendenser som fanns redan innan coronapandemin har förstärks. Därför måste Sverige vara tydliga med att det är fri, öppen och hållbar handel som ska gälla i EU.
– Men jag är oroad. Det finns krafter som drar åt motsatt håll och talar om att flytta hem mer produktion och stänga gränser. Det vore mycket olyckligt för Norrbotten som är en så exportberoende region. Därför driver jag de här frågorna jättehårt.
Hur enat är EU och vad betyder Sveriges röst i sammanhanget?
– Vi har tappat Storbritannien, väldigt olyckligt, då de var vår allierade frihandelsvän. Nu har jag startat en "likasinnad" grupp med åtta av 27 EU-länder som driver frihandelsfrågorna vidare – och vi vill gärna ha med flera länder. Än är inte EU enade fullt ut, men det måste vi bli. Vi måste ta över det politiska ledarskapet, som världens största ekonomiska region.
– Det pratas mycket om USA och Kina hela tiden men om EU går fram enade, då är vi superstarka.
Även Brexit påverkar företagen i Norrbotten. Storbritannien är den tredje viktigaste marknaden här. Vad händer från den 1 januari 2021, om Storbritannien enbart omfattas av World Trade Organisations minimiregler – med tullar, byråkrati och andra handelshinder?
– Det blir mycket mer komplicerat, inte lika lätt att handla med en av våra viktigaste marknader. Men om man förbereder sig väl som företag utifrån att det inte blir något avtal alls – ett "worst case scenario", helt enkelt – då har man möjlighet att fortsätta framåt.
Ska länets företag göra sig av med handelsberoendet med Storbritannien?
– Nej. Jag ska inte lova något, men jag är optimist och någon slags handelsavtal kommer vi ha med Storbritannien. Det ligger i deras intresse också. Men det blir absolut inte lika bra som om de skulle ha tillhört den inre marknaden inom EU.
Har små och medelstora företag tillräckliga resurser för att förbereda sig inför ett "worst case scenario" angående Brexit?
– De kan alltid vända sig till Almi företagspartner, min förra arbetsgivare, men även till Kommerskollegium och Tullverket. Vi har anställt mer folk på Tullverket just för att hjälpa företagen inför brexit.
Hur ser du på hotet om ett fortsatt handelskrig mellan USA och Kina, med nya amerikanska skyddstullar, inte minst vad gäller bilexport från Europa?
– Svårtolkat. Jag var i Washington i november, träffade USA:s högsta handelsrepresentant Robert Lighthizer och hade nya samtal med honom för några veckor sedan. USA har fortfarande inte tagit bort hotet om biltullar.
– Sen hade USA ett nytt så kallat fas 1-avtal med Kina, som först var positivt. Tyvärr verkar inte Kina leva upp till det nu och backar tillbaka. Och dessutom har vi ett presidentval som väntar i USA, där kandidaterna nästan tävlar om att vara mest mot Kina.
Joe Biden (dem) vs Donald Trump (rep) – vem hoppas du vinner valet i november?
– Vare sig du pratar med demokrater eller republikaner i dag, så är man inte speciellt frihandelsvänliga. Därför kan vi inte vänta oss en ny, helt öppen frihandelsvänlig administration, oavsett vem som vinner.
Även när det gäller gränshandeln mot Finland och Norge har Norrbottens företagare drabbats väldigt hårt i coronakrisen, på grund av alla gränsrestriktioner. Som minister med ansvar för nordiska frågor har Anna Hallberg fortlöpande kontakt med sina nordiska ministerkollegor.
– Vi ska ha respekt för att länderna har valt olika linjer i pandemin. Jag har jättebra dialog med finske samarbetsministern Thomas Blomqvist, och det har lett till en del lättnader i restriktionerna.
Lika hårt drabbade är företagarna beroende av gränshandeln med norrmän. Som exempel kan nämnas livsmedelshandlarna i Riksgränsen som har förlorat 95 procent av sin omsättning under våren. Vad vill du göra för att hjälpa dem?
– Det vi driver på gällande Norge är mer gränsöppningar mellan kommunerna. Sverige och Norges folkhälsomyndigheter har en dialog kring detta och jag hoppas att Norge lyssnar.
Så detta kan innebära öppna gränser mellan Kiruna och Narvik?
– Det vore önskvärt, förutsatt att vi kan hålla nere smittspridningen i gränskommunerna. Och då måste faktiskt medborgarna lyssna mer på myndigheternas rekommendationer. Jag är orolig när jag ser hur folk agerar på gator och torg ibland, som att faran är över. Det är den inte.
– Vi ser alltmer tecken på klustersmitta i samhället nu, som exempelvis i Gällivare. Den typen av utbrott är oerhört olyckligt för hela regionen. En "backlash" i vår strävan att minska smittspridningen.
Hur tycker du att det nordiska samarbetet har fungerat under coronapandemin?
– Man måste erkänna att pandemin har inneburit ett "hack i kurvan" i samarbetet mellan länderna. Visionen från statsministrarnas sida är att bli världens mest hållbara, integrerade region men nu stänger vi och bevakar gränserna när det i stället borde vara sömlöst mellan länderna.
– Vi ska sätta oss i september, jag och ministerkollegor från övriga nordiska länderna, och resonera kring hur vi ska jobba bättre tillsammans. Det här handlar om att hålla ihop Norden i en kris, inte bara land för land. Och jag är den första att erkänna att vi inte är lika integrerade som vi skulle ha kunnat vara.
Du blev medlem i S först när du fick frågan om att bli utrikeshandelsminister 2018. Hur ideologiskt rotad är du i socialdemokratin?
– Jag är uppvuxen i Trollhättan, sommarjobbade på Saab och såg hur viktigt det är med samspelet mellan arbetsgivare, arbetare och kommunen. Jag känner mig därför väldigt trygg i min ideologi och mina värderingar. Jag lever ju också ihop med en socialdemokrat, så...
Precis. Du är sambo med ex-ministern Anders Sundström (S), Piteås kommunalråd 1980–1994 och en av länets tunga S-profiler.
– Vi har levt ihop i fyra år nu. Anders har en energi och brinner otroligt för många viktiga frågor. Sen har han en humor utöver det vanliga också.
Hur yttrar sig hans humor?
– Han är slagfärdig och har en vass tunga, ändå med glimten i ögat. Anders kan vara väldigt rolig.
Hur mycket tid under semestern tillbringar du med Anders Sundström i hans gamla barndomshem i Siknäs utanför Töre?
– Det har nästan blivit som ett andra hem för mig. Vi är här året runt väldigt mycket, inte minst vårvintern och hösten. Jag tog jägarexamen häromåret.
Vad gör ni där?
– Vi plockar bär och spanar på fåglar. Mycket vedeldad bastu och fiske också. Anders bror Ingvar fiskar ju varje dag, så vi har fisk hela tiden, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.