Medicinbristen i landet har skjutit i höjden de senaste åren. Just nu är 400 mediciner restnoterade, vilket är fler än vad som restnoterades under hela 2017, enligt siffror från Läkemedelsverket.
Bristen på mediciner gör att läkare tvingas till extra arbetsuppgifter, som att hitta ersättningsmediciner och ökad patientkontakt.
– Det är klart att det ger merarbete. Ibland får man till exempel kontakt från patienter vars medicin är slut och man måste hitta ersättningspreparat, säger överläkaren och hjärtspecialisten Peter Johansson, också ordförande för Norrbottens läkarförening.
Vissa patienter, som kräver mycket noggrann medicinering, riskerar sin säkerhet om de plötsligt får besked om att medicinen inte är tillgänglig.
– Det kan vara olika farligt, men det innebär alltid någon form av risk.
I vissa fall slutar patienter höra av sig helt.
– Det finns ju dem som inte får ut sin medicin och sedan har svårt att få kontakt med sjukvården. Då kanske de har valt att sluta själv, och det ska man inte göra, säger han.
Hur märker du själv av medicinbristen som läkare?
– Före jul var det till exempel slut på ett blodtryckspreparat. Den tiden hade jag kunnat lägga på annat.
Det finns flera förklaringar till bristen. Tillverkningen av medicinerna är idag koncentrerad till ett fåtal hemliga platser, och därför märks eventuella produktionsfel lättare av. Det har heller inte funnits ett samordnat system där medicinens lagerstatus syns.
Därför är det anmärkningsvärt att det inte finns ett beredskapslager om en medicin tar helt slut, menar Peter Johansson.
– Det är det här med stordrift. Man ligger inte med lager, utan det ska levereras hela tiden. Hade det funnits ett lager skulle man kunna lösa de här problemen på ett annat sätt.
Bristen på läkemedel ser likvärdig ut i alla län, berättar Linda Grahn, ordförande för Norrbottens läkemedelskommitté.
– Det sprids i hela landet. Därför vore det bra om man kunde ha en samordnad funktion för att få fram bra alternativ.
På den punkten väntas förbättring. I februari lanserar läkemedelsportalen FASS en tjänst som ska informera om restnoterade läkemedel, vilket innebär att läkare vid förskrivningstillfället kan se om ett visst läkemedel är på väg att ta slut.
– Exakt vad den kommer innebära är jag inte helt insatt i, men det blir spännande att se.