Nystedt: "Vårdbelastningen borde peaka den här veckan"

Vårdbelastningen är "väldigt hög". Läget kan också förvärras innan det blir bättre, tror smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Anders Nystedt tror att det här kan bli veckan då vårdbelastningen toppar i Norrbotten.

Anders Nystedt tror att det här kan bli veckan då vårdbelastningen toppar i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2022-02-22 16:01

Smittskyddsrapporten efter förra veckan visar mer än 40 covidsmittade patienter på sjukhus. Enligt Anders Nystedt ligger ungefär hälften inne för andra åkommor, men han misstänker att samhällssmittan ännu är hög – kanske högst under pandemin.

– Tanken är väl att det här ska få bränna igenom den vaccinerade befolkningen. Det är väldigt många smittade men som det ser ut peakade det förra veckan, då borde vårdbelastningen peaka den här veckan, säger han.

Å andra sidan blir få allvarligt sjuka. Bara en patient får intensivvård.

– Det är väldigt tydligt att omikronen skickar många färre till iva och det gäller också vaccinerade. Det var på "deltatiden" vi hade även vaccinerade på iva.

Provtagningen visar hur många smittfall som upptäcks i vården och omsorgen, men inte så mycket mer. Däremot syns tecken på att sjuktalen går ner på arbetsplatserna.

– Det har inte varit så här få sjukskrivna sedan vecka ett. Många är sjukskrivna än, men det går åt rätt håll. Många verkar också ha kommit tillbaka i skolan och förskolan, det ser lite olika ut i kommunerna men är bättre på många ställen, säger Nystedt.

Den senaste veckan ser covidfallen ut att ha minskat i vården och omsorgen. Sjudagarsmedelvärdet är runt 80, men enligt Nystedt är kurvan svårtolkad än.

– Nästa vecka kan man kanske se en trend neråt, men man får nog vänta en bit in mars för ena dagen kan det vara 150 och nästa 50. Det blir spännande att se efter några veckor.

Ej längre samhällsfarlig

När restriktionerna hävdes 9 februari föreslog regeringen att riksdagen beslutar om att covid-19 inte längre ska anges som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom och att covid-19 istället ska anges som en anmälningspliktig sjukdom.

Då är det inte längre möjligt att få förhållningsregler av läkare och inte heller smittbärarpenning, fastän den som är sjuk i covid-19 ska stanna hemma.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2022. Förslaget är ute på remiss.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!