9 läsarfrågor som Nystedt inte hann svara på i chatten

Det vällde in läsarfrågor till livechatten med Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten, på torsdagen. Alla hann inte få ett svar. Men efter sändningen svarade Nystedt skriftligt på några fler läsarfrågor.

Efter livechatten svarade Nystedt på fler frågor skriftligen.

Efter livechatten svarade Nystedt på fler frågor skriftligen.

Foto: Norr media

Norrbotten2022-02-11 09:29

1. ”Sandra”: Hur kan vi i riskgrupp veta när det är säkert att börja leva mer normalt och som alla andra?

– När man fått tre doser vaccin är risken för svår sjukdom väldigt liten även för riskgruppspersoner. Och att man fortsättningsvis följer det rekommenderade vaccinationstempot (ja – jag tror att det blir aktuellt med ytterligare doser). Jag tycker väl förvisso, att som läget är nu, att man inte än ska ”kasta alla hämningar” utan ändå vara lite försiktig ute i samhället nu när smittspridningen är så stor. Så – om vaccinerad – vardagsumgänge, gå på stan och allmänna lokaler skulle jag våga. Men kanske inte hoppa framför scenen på rockkonserten eller bugga på dansgolvet på nattklubben. Smittotalen kommer snart att vända nedåt!  

2. ”Nils”: Är det inte dags att börja särskilja på dödsfall MED covid och dödsfall AV covid?

– Absolut! Men inte helt lätt. Den statistik jag kan rapportera är sambandet avliden person och att den personen haft covid-19 inom 30 dagar före dödsfallet. För att kunna avgöra om personen dött av eller med covid så måste vi kommunicera med vården och det är tidskrävande och det har smittskydd inte resurs till. Men jag har lite koll på de personer som avlidit i samband med vård på sjukhusen. Ofta gamla människor med tung annan sjukdomsbörda. Kraftig relativ övervikt för ovaccinerade äldre. Men alltså – för ofullständig statistik för att presenteras. Sen sammanställer Socialstyrelsen statistik från dödsorsaksregistret. Där den avlidnes behandlande läkare angivit covid-19 som primär dödsorsak (eller som bi-diagnos, dvs möjligen bidragande till dödsfallet). Men den statistiken rapporteras med ganska lång efter dödsfallen. Antalet avlidna i den statistiken är lägre än den jag presenterar. Vi har också koll på det vi kallar överdödligheten. Det vill säga hur många norrbottningar som avlidit under pandemins nu 97 veckor (från vecka13, 2020) jämfört med motsvarande veckor de senaste fem åren. Överdödligheten i länet var i senaste sammanställningen 191 personer.

3. ”Fredrik G”: Vi (hela familjen) hade covid-19 för två veckor sedan. Vi har bokat in att ta tredje sprutan den 23/2. Ska vi ta den eller vänta när vi haft covid så nyligt?

 – Kör! Det blir som en tvåstegsraket för immunförsvaret!

4. ”Matilda”: Vad gäller för återgång till förskola efter förkylning/feber nu sedan restriktionerna lättat? Ett feberfritt dygn och bra allmäntillstånd men fortfarande småsnorig – är det OK att lämna sitt barn då?

– Ja! Feberfri och frisk nog att orka delta i verksamheten. Så länge barnet är hängigt så är det ju bra att det får stanna hemma.

5. Anna: När kommer barn från 12 år och uppåt i riskgrupp få ta 3:e vaccindosen? 

– Spännande detta! Det pågår nogsam uppföljning kring detta och faktiskt! Det kanske inte kommer att behövas. Immuniteten verkar hålla sig bra hos barnen. Men vi får se! Däremot kommer äldre att behöva fler sprutor. Och medelålders tror jag också kan komma att behöva påfyllning. Men – behovet följs under resans gång. 

6. ”Monica”: Om man tillhör en riskgrupp och är fullvaccinerad, hur försiktig bör man vara med tanke på den stora smittspridningen just nu?

– Lagom! Men du behöver inte isolera dig helt. Umgås med vänner (som inte har symtom) och gå på stan, biblioteket och liknande. Jag, om jag hade tillhört riskgrupp, hade nog undvikit nattklubben eller hockeymatchen fram till att smittspridningen lagt sig lite. 

7. ”Undrande”: Eftersom vaccinerade också sprider smitta, varför hålls vaccinationen fram så mycket? En del blir sjuka av vaccinationen och den behöver ”fyllas på” hela tiden för den avtar så fort. Trots vaccination blir man ändå sjuk i covid. Vad är det för lurt med vaccinet?

 – Vaccinerade enligt föreslaget tempo smittar lite mindre än ovaccinerade. Dom har antikroppar i slemhinnorna som snabbare oskadliggör virus jämfört med icke immuna. Men – som du säger. Dom kan fortsatt smitta. Framförallt de där det gått lång tid sedan senaste vaccindosen. Tyvärr verkar antikropparna efter vaccin eller genomgången infektion med covid lite flyktiga, i alla fall de första gångerna vårt immunförsvar träffar på viruset. Det är inte helt ovanligt. Det finns rätt många vacciner där man måste ”fylla på” med nya doser vaccin med jämna mellanrum. Men viktigaste orsaken för vaccinering är ju skyddet mot svår infektion för den vaccinerade. Väldigt god skyddseffekt efter vaccination är uppenbart för oss - om än inte heller där 100 %.

8. ”Anita”: Tycker inte att det var rätt att öppna upp nu när smittan sprids i sådana mängder. Vill våran regering att fler ska dö? Hur ställer du dig till det?

– Jag tycker att de restriktioner vi haft fram till 9 februari inte verkar ha gjort någon större skillnad. Vi har ju en enorm smittspridning trots restriktionerna. Att låta restauranger, biografer, teatrar och hockeymatcher ta in gäster kommer nog att påverka smittspridningen i relativt liten grad. Man pratar om proportionalitet i åtgärderna. Det kvarstår dock väldigt viktiga restriktioner för individer – stanna hemma om förkylningssymtom, ovaccinerade – undvik folksamlingar. Och sen kvarstår restriktioner inom vård och omsorg. 

9. ”C”: Hur länge har man antikroppar efter genomgången covid?

 – Väldigt olika mellan individer men framför allt: Äldre tappar antikropparna betydligt snabbare än yngre. Och för att få en uppfattning... Bra antikroppsnivåer fram till att gruppen rekommenderas en ny vaccindos. Sen verkar immunsvaret bli mer långvarigt för varje dos vaccin man tar så... 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!