Valresultatet är fortfarande preliminärt men några större svängningar är inte att vänta. För Sverigedemokraterna var riksdagsvalet en stor framgång och partiet ökade i samtliga kommuner i Norrbotten.
– Det är en trend som vi har sett i hela landet och har gått framåt i traditionella center- och socialdemokratiska områden. De har fått ett genombrott på fler ställen jämfört med förra valet, säger statsvetaren Charlotta Söderberg.
Största ökningen gjorde partiet i Arvidsjaur där Sverigedemokraterna gick från 16,4 procent till 24 procent, en ökning med 7,6 procentenheter.
– Det verkar som att Sverigedemokraterna har hittat sakfrågor som tilltalar en stor del av befolkningen i mer glesbefolkade delar av Sverige och som dessutom både lockar äldre och yngre väljare, säger Charlotta Söderberg.
Lägst andel av rösterna fick Sverigedemokraterna i Piteå där de fick 16 procent av rösterna. 2018 var siffran 11,8 procent.
Högst andel fick partiet i Haparanda där 30,6 procent av väljarna röstade på SD. En ökning med 6,1 procentenheter.
– Sverigedemokraterna lockar arbetarväljare i stor utsträckning. Det är nästan dött lopp mellan SD och S just nu. Och i kommuner med lägre medelinkomst, som till exempel Haparanda, har SD gått framåt. Haparanda har en väljarstruktur som lockas av Sverigedemokraterna, säger Charlotta Söderberg.
Både i Kiruna och Övertorneå fick partiet färre röster men fick trots det en större andel. Detta kan förklaras med ett lägre valdeltagande.
– Tyvärr gick valdeltagandet ner i hela landet och det kan förklaras med långa köer till vallokalerna men också att många har tyckt att det har varit ett svårt val, en del har inte orkat ta ställning och inte röstat i detta val, säger Charlotta Söderberg.
Sverigedemokraternas väljare tenderar även att vara partiet troget över tid.
– När man väl bestämt sig för att rösta på SD verkar man vara det partiet trogen även i följande val. De har lägst antal partibytare och väljarna tenderar att rösta på samma parti i de andra valen, säger Charlotta Söderberg.
Enligt Charlotta Söderberg har det tidigare varit lite stigmatiserande att rösta på SD men på senare år har det blivit mer accepterat.
– I och med att de borgerliga partierna har sagt att de vill förhandla med Sverigedemokraterna blir de mer ett parti bland andra partier. De har dessutom ett bredare paket än tidigare och har hittat sakfrågor som tilltalar en stor grupp väljare, säger Charlotta Söderberg.
Kommuner med högst andel röster på SD :
Haparanda 30,6 procent (2018 24,5)
Gällivare 27,3 procent (20,4)
Arjeplog 24,8 procent (20,3)
Kalix 24,2 procent (18,4)
Kommuner med lägst andel röster på SD:
Piteå 16,0 procent (11,8)
Luleå 17,3 procent (13,4)
Övertorneå 19,3 procent (16,2)
Älvsbyn 20,3 procent (16,6)