Konceptet kallas Safewards och de tio stegen delas in i tre grupper.
Den första gruppen är social gemenskap, där Lära känna varandra-lappar är en del. Lapparna, där patienter och personal presenterar sig med personlig fakta, ska införas överallt där vuxna patienter får psykiatrisk vård dygnet runt.
Det är valfritt vad en vill skriva på lapparna.
– Om en patient vet att jag gillar skidskytte kan det kännas lättare att starta samtal. Vi kanske har gemensamma intressen, säger Terese Wahlroos, samordnare för Safewards och psykiatrisjuksköterska, i en kommentar.
Att relationerna förbättras mellan vårdpersonal och patienter kan göra att patienterna känner sig mer engagerade i sin behandling och att risken för konflikter minskar, menar Region Norrbotten.
De hänvisar även till en internationell forskning som visar att konfliktbeteenden som vägran att äta och ta mediciner, självskadebeteenden och avvikande från avdelningen kan minska med upp till 23 procent. Begränsande åtgärder som fasthållning, tvångsmedicinering och avskiljning kan minska med upp till 26 procent.
– Den stora styrkan med Safewards är inte att det är något nytt och revolutionerande utan just att det är bekant. Genom modellen kan vi konkretisera den psykiatriska omvårdnaden och får en bekräftelse på att vi gör på rätt sätt. Dessutom kommer vi arbeta på samma sätt överallt. Det är bra både för patienterna och oss som jobbar här, säger Terese Wahlroos.