Skandalen som avslöjades av Uppdrag granskning, visade att en läkare verksam i Norrbotten använt sin egen sperma vid inseminationer under 70- och 80-talet. I programmet avslöjades att åtminstone sju donatorbarn hade läkaren som biologisk far.
Regionen öppnade efter avslöjandet en utredning och även ett kontaktcenter för potentiellt berörda personer. Ett 20-tal tog kontakt med regionen, som också varit i kontakt med läkaren i fråga, som nu är över 90 år gammal. Utredning har nu avslutats och resultaten är inte helt tillfredsställande.
– Vi har inte kunnat hitta några uppgifter, vare sig i våra arkiv eller i intervjuer med medarbetare, som ger klarhet kring hur många fall läkaren använde sig själv som donator. Hur många halvsyskon det finns är en viktig fråga för de drabbade och jag beklagar verkligen att utredningen inte kan besvara den frågan, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Näsvall berättar att läkaren i fråga också svarat på en hel del frågor under utredningen, men inte på ett sådant sätt att det kunnat bringa någon klarhet i antalet.
– Han har svarat på de frågor som vi ställt och varit behjälplig på det viset. Vi har inte möjlighet att leta efter personer på det sättet då vi begränsas av lagstiftningen. Lagen hindrar oss på vissa sätt att efterforska folk som kan ha varit inblandade och han har inte heller svarat på ett sånt sätt som hjälpt oss att komma närmre svaret på den frågan.
Regionen fördömer det inträffande som olämpligt och oetiskt agerat, men anser att det inte finns någon risk för att något liknande skulle kunna inträffa i modern tid.
– Det är klart att vi hade velat få svar på fler frågor och framförallt för de som kan vara drabbade. Om man idag genomför donation finns det en lag om att pappans identitet ska kunna delges barnet och därigenom vara känd. På den här tiden så fanns inte den lagstiftningen.
Regionen kan också slå fast att läkaren under tidsperioden inte bröt mot några lagar, men agerande var oetiskt. Därav går man vidare med en IVO-anmälan för att prova om läkarens legitimation ska dras in.
– Det förändrar inget i sak nu, eftersom han är gammal och inte verksam längre. Utifrån lagen har han inte felat, men han har brutit mot praxis och då anser vi att han inte har agerat på ett bra sätt.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och ansvarar för tillsyn och tillståndsprövning.