Låg smittspridning – men deltavarianten hotar

Deltavarianten har de senaste veckorna börjat ta över i Sverige. Enligt före detta statsepidemiolog Annika Linde är det viktigt att vara förberedd på lokal nivå inför hösten. "Där deltaviruset kommer in, där tar det över", säger hon.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, och Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar, ger sin bild av coronaläget i höst.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, och Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar, ger sin bild av coronaläget i höst.

Foto: Region Stockholm/privat

Norrbotten2021-08-01 07:30

Enligt Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och hygienöverläkare i Region Västerbotten, har deltavarianten kommit till Sverige genom personer som varit utomlands. 

– Det kommer främst från folk som varit ute och rest, som har plockat upp viruset i andra länder. Många av dem klarar vi att isolera men vissa hinner smitta någon hemma. Då får man det som kallas inhemsk spridning och det har vi nu, säger han.

Anledningen till deltavariantens snabba spridning säger Johansson beror på att den är ytterligare mer smittsam än den tidigare alfavarianten.

– Alfa spreds grovt sett 50 procent snabbare än ursprungsvarianten. Delta är inte mer aggressiv men den sprids ännu lättare. 

I Norrbotten finns 52 bekräftade fall av deltavarianten. Delta står för drygt hälften av de screenade fallen under vecka 23 till 28. Under sommaren sprids viruset långsammare, det beror enligt Johansson på att fler vistas utomhus och träffas i mindre grupper då skolor har stängt och färre befinner sig på jobbet. Men under hösten finns risk för upptrappning.

– Det kommer gynna smittspridningen, i slutet av augusti när skolan börjar och arbetsplatserna kommer i gång.  Då ökar risken med smitspridning av deltavarianten. Samtidigt pågår vaccinationskampanjen, vaccinationstäckningen ökar ganska dramatiskt för varje dag för folk vaccinerar sig. Det gäller att vi lyckas att vaccinera de yngre grupperna innan vi kommer in i september. 

Enligt före detta statsepidemiolog Annika Linde är det viktigt att vara förberedd på både nationell och lokal nivå. 

– Där deltaviruset kommer in, där tar det över. Man bör börja skapa förutsättningar redan nu för en uthärdlig lockdown, analysera var den största smittspridningen finns och göra punktinsatser. Börjar man upptäcka att det sprids gäller det att ingripa tidigt med provtagning och smittspårning, samt se till att eventuellt smittade är isolerade, säger hon.

Inför hösten säger Johansson att det är viktigt att ha fortsatt respekt för situationen.

– Alla svenskar måste tänka på är att gå och vaccinera sig för att det inte ska bli dåligt i höst. Vi kanske får en liten puckel i höst men inte någon dramatisk spridning. Vi måste föra en dialog i samhället att det inte är över, vi måste hålla i det här i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!